ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Πώς καθιερώθηκε ένα τόσο απλό πιάτο ως κεντρικό θέμα κάθε μανιάτικης γιορτής; Εν αρχήν ην ο Γερολιμήν, η απάντηση. Τον 19ο αιώνα ο Γερολιμένας έγινε εμπορικός σταθμός καλωσορίζοντας καλούδια από όλο τον κόσμο. Ένα από αυτά υπήρξε και το ρύζι. Έως τότε οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν τον χόντρο, το σπασμένο σιτάρι ως συνοδευτικό για τα εδέσματα τους. Δεν άργησε, λοιπόν, αυτό το καινούριο είδος να εισχωρήσει στην κουζίνα και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της.

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 κλωνάρια άγριο φασκόμηλο

4 τομάτες ώριμες

1 φύλλο δάφνης

1 ποτήρι κρασί(της αρεσκείας σας)

Χυμός από ένα λεμόνι

Χυμός από ένα πορτοκάλι

½  κ.γ. βούτυρο

1 ½ κούπα ρύζι γλασέ

Αλάτι-πιπέρι-λιγο μπουκοβο

2 φλούδες πορτοκαλιού

Φέτες πορτοκάλι για σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά

-Ρίχνουμε τη δάφνη , το μπουκοβο και το χταπόδι. Το αφήνουμε  για  10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού

-Βάζουμε τις τομάτες κομμένες σε κομμάτια και χαμηλώνουμε την εστία μας. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε για άλλα  45 λεπτά. Εν συνεχεία  το κατεβάζουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε ελαφρώς

-Σε ένα βαθύ τηγάνι ,σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 60ml λάδι και το ρύζι. Σωτάρουμε, σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και σιγά σιγά το ζωμό του χταποδιού. Ανακατεύουμε συνεχώς για 20 λεπτά.

-Μόλις χυλώσει το ρύζι το αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

-Αλείφουμε το χταπόδι με το βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε με το ρύζι και τις φέτες πορτοκάλι

Καλή Σας Όρεξη

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση