Στη Λακωνία, θεωρείται ένα τοπικό προϊόν, και στις αγορές τους εξωτερικού υπερτροφή. Για τους Έλληνες καταναλωτές, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο.

Το φραγκόσυκο, με τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ως καλλιέργεια! Νέοι άνθρωποι, όπως τα αδέρφια Μάγκουρα, παίρνουν την απόφαση, να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και τη μεταποίησή του και να το συστήσουν στο καταναλωτικό κοινό.

«Βρισκόμαστε, στην περιοχή της Αρεόπολης Λακωνίας, σε έναν τόπο που το φραγκόσυκο είναι διαδεδομένο πάρα πολλά χρόνια! Το χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας για να τρώνε τα φρούτα ή ως ζωοτροφή.

Εμείς, το 2014, λόγω της οικονομικής κρίσης, πήραμε την απόφαση να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να προερχόμαστε από αγροτική οικογένεια.

Γνωρίζαμε ότι ο τομέας του τροφίμου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία μιας χώρας. Θεωρούσαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να κάνουμε κάτι εναλλακτικό, κάτι καινούργιο που να έχει μια δόση καινοτομίας.

Είδαμε ότι το φραγκόσυκο είναι ένα προϊόν που ευδοκιμεί στην περιοχή μας και έχει μια ιστορία, καθώς είναι ένα τοπικό προϊόν.

Ψάχνοντάς το στη διεθνή αγορά, είδαμε ότι έχει αρκετά μεγάλο μεταποιητικό εύρος και δυνατότητα απορρόφησης», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος, ένας εκ των τριών αδερφών.

Πουρές φραγκόσυκου

Ο Γιώργος, μαζί με τα αδέρφια του, Γιάννη και Αλέξανδρο, παρακολούθησαν σεμινάρια και έλαβαν γνώσεις για την καλλιέργεια και τις ανάγκες της!

Το αποτέλεσμα να δημιουργήσουν την «en Mani», μέσω της οποίας καλλιεργούν, μεταποιούν και συσκευάζουν φρέσκους χυμούς και φρουτοποτά πάντα με βάση το φραγκόσυκο.

Ίδρυση της εταιρείας

«Ιδρύσαμε την εταιρεία, με σκοπό τη βιολογική καλλιέργεια φραγκόσυκου τη μεταποίηση, τη συσκευασία και τη διακίνηση πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων της Μάνης.

Επεξεργασία του φραγκόσυκου

Αυτό που κάνουμε, για να έχουμε όλο τον χρόνο χυμούς, είναι η δημιουργία του πουρέ φραγκόσυκου.

Ο πουρές παράγεται από τα πιο ώριμα φρούτα που καλλιεργούνται με βιολογική μέθοδο στην περιοχή μας!

Κατά τη διάρκεια του έτους διατηρεί τη φρεσκάδα του, καθώς αποθηκεύεται σε βαθιά κατάψυξη! Χρησιμοποιείται για να παραχθούν από το φραγκόσυκο οι φυσικοί χυμοί και τα φρουτοποτά», εξηγεί ο Γιώργος.

Το βήμα προς τη μεταποίηση έγινε το 2016, καθώς, όπως αναφέρει ο Γιώργος, «το προϊόν δεν είναι αρκετά διαδεδομένο αυτήν τη στιγμή στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα η προώθηση του καρπού να είναι δύσκολη.

Θα βοηθούσε σε αυτό αν υπήρχαν συνεταιρισμοί που θα συγκέντρωναν και μεγαλύτερες ποσότητες. Οπότε η μεταποίηση για εμάς ήταν απαραίτητη.

Το φραγκόσυκο παράγεται τον Αύγουστο, ωστόσο, με τη δημιουργία του πουρέ έχουμε καταφέρει να το πουλάμε όλο τον χρόνο».

Οι συνδυασμοί του φραγκόσυκου
Τα τρία αδέρφια μεταποιούν το φραγκόσυκο σε χυμό και φρουτοποτό.

Πιο συγκεκριμένα, φτιάχνουν τρία διαφορετικά φρουτοποτά με μαστίχα, πιπερόριζα και πικραμύγδαλο αντίστοιχα!

Ενώ φτιάχνουν και τρεις φυσικούς χυμούς όπως το φραγκόσυκο, φραγκόσυκο με πορτοκάλι και φραγκόσυκο με λεμόνι.

Σε όλα τα προϊόντα υπάρχει το φυσικό γλυκαντικό αγαύη, «αντισταθμίζει την οξύτητα του λεμονιού που χρησιμοποιούμε ως φυσικό συντηρητικό».

Οι ιδέες για τους συνδυασμούς στους χυμούς και τα φρουτοποτά, προέρχονται από την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησαν, αλλά και τη γεύση του ίδιου του φραγκόσυκου.

Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας τη γεύση του φραγκόσυκου, προσπαθήσαμε να βρούμε προϊόντα με συναφείς γεύσεις.

Επίσης, κάναμε κάποια έρευνα αγοράς στο εξωτερικό για να δούμε τι υπάρχει διαθέσιμο.

Αποφασίσαμε, επιπλέον, εφόσον του ταίριαζαν, να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα, όπως η μαστίχα, που είναι ήδη γνωστά στο καταναλωτικό κοινό για να μπορέσουμε να το κάνουμε περισσότερο οικείο και να το μάθει πιο γρήγορα».

Προώθηση και ανταπόκριση
Τα προϊόντα των αδερφών Μάγκουρα κυκλοφορούν με την επωνυμία «en Mani»!

Πωλούνται σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα, ντελικατέσσεν, σε μικρά σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία!

Επίσης σε τουριστικές κυρίως περιοχές, όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και οι Κυκλάδες.

«Η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν το γνωρίζει, καθώς είναι ένα προϊόν που το ξέρουν αυτοί που φύεται στις περιοχές τους.

Στατιστικά, όμως, αυτοί που θα το δοκιμάσουν θα τους αρέσει».

Χρησιμότητα

Κυρίως από έρευνες του εξωτερικού έχει αποδειχθεί ότι το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό στο εξωτερικό θεωρείται ως υπερτροφή.

Τα αδέρφια συμμετέχουν σε εκθέσεις, όπως η FoodExpo, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με σκοπό να προωθήσουν τα προϊόντα τους!

Ενώ χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ηλεκτρονική τους ιστοσελίδα για να προωθήσουν τη δραστηριότητά τους στο καταναλωτικό κοινό.

πηγη ypaithros.gr

Αφήστε μια απάντηση