Έτος 1460 και ολόκληρη η Πελοπόννησος βρίσκεται υπό τον Τουρκικό ζυγό. ΟΛΗ; Όχι βέβαια! Ένα κομμάτι γης ακόμα αντιστέκεται στους βαρβάρους. Η Μάνη με αρχηγό τον δικό της Ιππότη Κροκόδειλο (ή Κορκόδειλο, ή Κροκόνδυλο) Κλαδά.

Μανιάτες και Ενετοί

Το 1463 ξεσπά ο πόλεμος Τουρκίας-Βενετίας. Πρώτοι οι Μανιάτες, υπό τον Κλαδά, μαζί με τους οπλαρχηγούς στο Οίτυλο αποφασίζουν να εκδιώξουν για πάντα τους Τούρκους από τις περιοχές τους.

Μαζί τους θα συμμαχήσουν οι Ενετοί υπό την αρχηγία του Βερθόλδου της Έσσης… Ο πρώτος χρόνος εχθροπραξιών έφερε πολυπόθητες νίκες υπέρ των συμμάχων καθώς είχαν υπό την κατοχή τους όλα τα φρούρια της Πελοποννήσου.

Δυστυχώς όμως ο θάνατος του Βερθόλδου θα επιφέρει τη διάλυση του Ενετικού στρατού. Ο νέος αρχηγός Βαρβαρίγος θα αποδειχτεί αδύναμος να οδηγήσει  το στράτευμα σε περισσότερες νίκες.

Θα υπογράψει νέα συνθήκη με τους Τούρκους παραχωρώντας τα παράλια φρούρια και εγκαταλείποντας τους Μανιάτες στην μοίρα τους. Ο Κροκόδειλος Κλαδάς θα επικηρυχτεί, βάζοντας έτσι ακόμα ένα λιθαράκι στην άδικη ήττα των Ελλήνων.

Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία στον Σουλτάνο, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του, να επιτεθεί στους Μανιάτες. Ακόμα και τώρα προκαλούσαν με σθένος τον κατακτητή και κήρυξαν επίσημα τον πόλεμο.

Οι Θερμοπύλες ξαναγεννιούνται

Η εντολή εδόθη και εκκενώθηκαν όλα τα χωριά. Τα γυναικόπαιδα κρύφτηκαν στα απάτητα βουνά ενώ ο Κλαδάς μαζί με τους υπόλοιπους Μανιάτες περίμεναν υπομονετικά τα τουρκικά στρατεύματα.

Κατά την είσοδό τους στην εσωτερική Μάνη οι Έλληνες αντάρτες επιτέθηκαν και έφεραν την αναμενόμενη καταστροφή στους Τούρκους. Η ήττα συντριπτική καθώς ακολούθησε και δεύτερη επίθεση.

Ήπειρος-Μάνη

Τελικά ο Κλαδάς, αφού ασφαλίσει τους πολεμιστές του, θα καταφύγει στην Νεάπολη.

Εκεί ο βασιλιάς Φερδινάνδος θα τον προστατέψει και θα τον τιμήσει για την γενναιότητα του. Το ανήσυχο όμως πνεύμα του θα τον οδηγήσει στην Ήπειρο και θα βρεθεί στην ομάδα του Γεώργιου Καστριώτη. Μαζί θα συνεχίσουν το όνειρο της Λευτεριάς.

Θα επιστρέψει μετά από λίγο πάλι στην Μάνη και μαζί με 15,000 στρατιώτες και τους μετανοημένους Ενετούς θα εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στου Τούρκους.

Ο Ιππότης της Μάνης θα επιστρέψει για τελευταία φορά στην Ήπειρο, όπου και θα αφήσει την ψυχή του στα προγονικά εδάφη του.

Θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο ηγέτης της πρώτης επανάστασης ενάντια στον κατακτητή και θα δώσει θάρρος στις επόμενες γενιές να αντισταθούν ακόμα πιο δυνατά στον εχθρό.

 

Αφήστε μια απάντηση