της Μαρίας Μπαστούνη
Επιτέλους φεύγει και αυτή η χρόνια. Με τα καλά, με τα άσχημά της… Όλα περνάνε κάποια στιγμή. Το έτος αυτό αποφάσισε να μας κρατήσει το καλύτερο για το τέλος.
Ένα αρκετά σπάνιο και εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο θα κάνει την εμφάνιση του στον ουρανό μας στις 21/12/2020 ακριβώς πάνω στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Πατέρας –Υιός (Συνάντηση Κορυφής)
Δίας και Κρόνος θα έρθουν σε πλήρη ευθυγράμμιση εκείνη την ημέρα με αποτέλεσμα να είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού στη Γη μας. Δυο από τους μεγαλύτερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θα πλησιάσουν τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένα φωτεινό άστρο.
Τελευταία φορά που έγινε τόσο εμφανής αυτή η σύνοδος ήταν το 1623. Παρόλο που συναντιούνται κάθε 20 χρόνια αυτή η φορά θα είναι μοναδική. Ήδη έχει ξεκινήσει η πορεία της συνάντησής τους και ένα έμπειρο “μάτι” μπορεί να διακρίνει την κίνησή τους στον ουρανό. Η κορύφωση θα είναι μαγευτική και οι αστρονόμοι περιμένουν με λαχταρά την στιγμή της διασταύρωσης.
Το ” Άστρο των Χριστουγέννων”
Όπως είναι φυσικό, οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για την ύπαρξη πλανητών και αστεριών που κατά την διέλευση τους από συγκεκριμένα σημεία στον ουρανό γίνονταν πιο φωτεινά.
Ένας από αυτούς, ο Ίππαρχος ο Ρόδιος, Πατέρας της Αστρονομίας και Θεμελιωτής της Τριγωνομετρίας. Ως διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κατάφερε να μας δώσει αστρονομικές λεπτομέρειες. Την απόσταση Γης-Σελήνης. Την ύπαρξη κομητών και διάττοντων αστέρων στον γαλαξία μας.
Πάνω σε αυτές τις μετρήσεις βασιστήκαν και οι τρεις Μάγοι. Ακολούθησαν με τη σειρά τους το “Αστέρι του Ιησού” και οδηγηθήκαν στη Βηθλεέμ. Όλα αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου ημερολογίου, το Ιουλιανό. Η καινούρια αυτή μέτρηση γέννησε και μια νέα εποχή.
Σύγχρονοι Μελετητές
Ο Johannes Kepler είναι ο επόμενος παρατήρησε πως κατά τη γένεση του Χριστού υπήρξε μια τριπλή σύνοδος πλανητών και δικαιολόγησε με στοιχεία την φωτεινότητα αυτή στον ουρανό.
Το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα επιβεβαίωσε και ο Έλληνας αστρονόμος του Αστρονομικού Σταθμού της Πεντέλης Κωνσταντίνος Χασάπης. Αποσπάσματα από το έργο του “Αστήρ της Βηθλεέμ” διδάσκονταν για αρκετά χρόνια στα σχολεία.
Τότε ένας κύκλος έκλεισε και ξεκίνησε ένας νέος. Σήμερα μπορεί να μην ισχύει αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το αστρονομικό μας μέλλον. Ας ξεπροβοδίσουμε το 2020 παρατηρώντας τα Αστέρια μας ευχόμενοι να μας οδηγήσουν εκεί που επιθυμούμε.