Πρόλογος
Αν βρεθείς στη Μάνη, στην περιοχή του Οτύλου, τις ημέρες των Χριστουγέννων, θ ακούσεις για μια περίεργη γιορτή! Μια περίεργη σύναξη ανθρώπων, ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε ένα σπίτι του χωριού του Οιτύλου, ιδιαίτερης σημασίας, για πολλούς Βοιτυλιώτες!
Ο Οίκος των Μεδίκων
Ο Οίκος των Μεδοίκων, είναι το σπίτι αυτό που συγκεντρώνει την ημέρα των Χριστουγέννων, τα βλέμματα συγχωριανών και επισκεπτών του Οιτύλου, καθώς εδώ και εξακόσια χρόνια τελείται μια τελετουργία μεταξύ των απογόνων των Μεδοίκων, για την παράδοση στον κατά σειράν, των ”επτά”, παίδα του ”Μυστικού της Κυρούλας”!
Ας δούμε, πως περιγράφει την γιορτή αυτή, ο κ. Μιχάλης Μπατσινίλας, ιστορικός και ερευνητής, και ο ένας εκ των ”επτά” παίδων, ο οποίος παρέλαβε εν έτει 2020 την εντολή της ”ανανέωσης της αγάπης” μεταξύ της οικογένειας των Μεδοίκων- Γιατριάνων!
(Από την σελίδα του στο facebook)
”Οι Μέδικοι- Γιατριάνοι του Οιτύλου και η Μεγάλη Γιορτή

Ιστορικό της γιορτής
Δεν είναι τυχαία η χρονιάρα αυτή μέρα για τέτοιο γιορτασμό, το ξεκίνημα ανάγεται στο Βυζάντιο, στην έδρα της ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος, με τον ερχομό του το 1415 στο Βοίτυλο, για να επιβάλλει προσωπικώς την τάξη και τέρμα στα σκοτώματα και τα μίση, επέβαλε στον διοικητή Βοιτύλου και Μεθώνης που είχε έδρα στο κάστρο της Μαΐνης εδώ στο Οίτυλο και έμενε στο Παλάτι απέναντι απ’ τον Ταξιάρχη, να γιορτάζει με επιβλητικότητα την ημέρα των Χριστουγέννων.
Το Μυστικό της Κυρούλας
Εκείνη την ημέρα να μαζεύονται οι Κεφαλές των τοπαρχιών της Μάνης εδώ στο Βοίτυλο, να εκκλησιάζονται στο ναό του Σωτήρα, που ήταν τότε ο μεγαλύτερος και μητροπολιτικός ναός του Βοιτύλου μετά να πηγαίνουν όλοι στο Παλάτι μαζί με τον λαό να συντρώγουν και να συνδιασκεδάζουν ν’ ασπάζονται αλλήλους και να λησμονούν τα μίση.
Όμοιες γιορτές
Τέτοιες γιορτές αγάπης έκαναν από μόνοι τους οι Κοντοσταυλιάνοι και αργότερα οι Νικλιάνοι της Άκρας του Ταινάρου που πρώτοι αντιπολιτεύτηκαν τους Μέδικους–Γιατριάνους και λίγο αργότερα οι νεοαφιχθέντες Στεφανόπουλοι του Οιτύλου, που γιόρταζαν την ημέρα του ασπασμού της αγάπης και της λησμονιάς των μισών το Πάσχα. Και οι δύο αυτές οικογένειες επιζητούσαν κληρονομικά δικαιώματα στη διοίκηση της Μάνης.
Πως όμως οι Ιταλοφερμένοι Μέδικοι εξελληνίσθηκαν και αγωνίστηκαν για τις τύχες του υπόδουλου Ελληνικού Έθνους και συνέχισαν Βυζαντινά έθιμα της ορθοδοξίας;
Οι Μέδικοι
Οι Μέδικοι στη Μάνη
Η δολοφονία του Ιππότη
Όμως οι Κοντόσταυλοι του Μεζάπου, όπου βρίσκεται και το καστρί του Τηγανιού, σκότωσαν με χωσία τον άντρα της Ανθής! Τότε η Ανθή που ήταν έγκυος, έχοντας για συνοδεία τον υπασπιστή του άντρα της το ψυχάριον Μπαζίνα πήγε στο Βοίτυλο στο Παλάτι για προστασία.
Ο Διοικητής Ιωάννης Παλαιολόγος ήταν υποχρεωμένος να την προστατέψει, γι’ αυτό την φιλοξένησε στο Παλάτι. Εκεί πήγαινε άλλωστε με τον πατέρα της και με τον άντρα της, κάθε Χριστούγεννα στην Μεγάλη Γιορτή της Αγάπης. Εκεί γέννησε τον γιο της, που τον ονόμασε με το όνομα του αδικοχαμένου πατέρα του Πέτρο ή Πιέρρο Μέδικο.
Στη συνέχεια
Όμως τα χρόνια εκείνα έτυχε να γίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές! Έπεσε ο Μιστράς και οι γόνοι και κληρονόμοι του Βυζαντίου επικηρύχθηκαν απ’ τον Μωάμεθ, άλλοι σκοτώθηκαν και άλλοι έφυγαν για την Δύση.
Η εδραίωση των Μεδοίκων στο Οίτυλο
Οι ”επτά” παίδες
6.Σαλμπάνο.

Τα δρώμενα της γιορτής
Οι Μέδικοι του Οιτύλου στο Σήμερα

Το 2000 έγιναν τα εγκαίνια του κτιρίου τους, και για πρώτη φορά, το μπουλούκι του αδελφού Ραζέλου, δεξιώθηκε και υπηρέτησε όλα τα αδέρφια του, τους συγγενείς και φίλους στο κοινό σπίτι τους.