Λίγα Λόγια

Δεν θα μπόραγε κανείς πιότερο της Κατερίνας, να αποτυπώσει τα γεγονότα του 17ου αιώνα, στο χαρτί. Θέλεις η δεκαετής έρευνα; Θέλεις η εμπειρία της από την ”Πειρατία στην Μάνη και στη Μεσόγειο”; Θέλεις ” Ο Μονόφθαλμος και οι άλλες πειρατικές ιστορίες”; Θέλεις η Μανιάτικη καταγωγή της από την Χαριά της Μάνης; Όλα συνετέλεσαν και συνέπραξαν για να καταφέρει η πέννα της να ”ζωγραφίσει” με λέξεις αυτό το βιβλίο. ”Το Λυκόφως του Αιγαίου”. 

Πειρατία στη Μάνη και στη Μεσόγειο

Κατερίνα Καριζώνη

Αιγαίο, 17ος αιώνας, ο αιώνας της πειρατείας. Ο πειρατής Ιωάννης Κάψης γράφει ιστορία στη θάλασσα. Απελευθερώνει τη Μήλο από τον οθωμανικό ζυγό. Στέφεται βασιλιάς, αλλά ένας μεγάλος έρωτας με την κόρη του κυβερνήτη του νησιού σημαδεύει τη ζωή του. Την ίδια περίοδο Δυτικοί και κυρίως Μαλτέζοι πειρατές κατακλύζουν το Αρχιπέλαγος, που αποτελεί πεδίο σύγκρουσης θρησκειών και συμφερόντων. Μεγάλοι πειρατές όπως ο Ουγκώ ντε Κρεβελιέ, οι αδελφοί Τεμερικούρ, ο Μιχελής Μανιάτης, ο Άγγελος Μαρία Βιτάλι και άλλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την οθωμανική απειλή. Το Αιγαίο παραμένει το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Μάχες, συνωμοσίες και προδοσίες καθορίζουν ένα άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας και κυριαρχίας.

Το Λυκόφως του Αιγαίου

.”Το λυκόφως του Αιγαίου” στηρίζεται στις πραγματικές ζωές των πειρατών και στα κατορθώματά τους. Στις μάχες που έδωσαν, στα ρεσάλτα αλλά και στους μεγάλους και παθιασμένους έρωτές τους. Φωτίζει τον ρόλο των Μαλτέζων πειρατών στις θάλασσές μας. Τις συμμαχίες τους με τους κατοίκους των Κυκλάδων και των άλλων νησιών του Αιγαίου. Αναδεικνύει την ιστορία των νησιών του Αρχιπελάγους. Τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τα έθιμα και τις δοξασίες τους, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από κείμενα περιηγητών, αλλά και από την τοπική ιστοριογραφία.

Μήλος

Η Μήλος, που ήταν η έδρα και το βασίλειο του πειρατή Ιωάννη Κάψη, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της αφήγησης. Η δράση όμως εκτυλίσσεται και σε πολλά ακόμα νησιά του Αιγαίου. όπως: Μύκονος, Κίμωλος, Πάρος, Νάξος, Αμοργός, Άνδρος, Μυτιλήνη, Ικαρία, Αστυπάλαια, Τήλος, Αντίπαρος, Σάμος, Κάσος, Κάρπαθος, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Σίκινο. Η περιπλάνηση συνεχίζεται και σε άλλες περιοχές, όπως η Μάνη, αλλά και η Μάλτα, η Κωνσταντινούπολη και η Ανδριανούπολη.

Περιγραφή μιας άγνωστης περιόδου

Η Κατερίνα Καριζώνη συγκέντρωσε, ύστερα από έρευνα δέκα περίπου ετών, ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτογενές υλικό. Το χρησιμοποιεί για να φωτίσει αυτή την άγνωστη στους περισσότερους περίοδο. Κινείται ανάμεσα στη μυθοπλασία και την Ιστορία, συμπλέκει τη δράση των μεγάλων αυτών θαλασσόλυκων του Αιγαίου. Καταδεικνύει τη σχέση τους με τα πρώτα επαναστατικά κινήματα στα νησιά, που προλείαναν το έδαφος για την Εθνεγερσία του 1821. Εξηγεί πώς οι πειρατές αποτέλεσαν φαινόμενο αντίστοιχο με εκείνο των Κλεφτών και Αρματολών στη θάλασσα, χωρίς όμως να απενοχοποιεί τις επιδρομές και τις ληστείες τους.

Οι Ιππότες της Μάλτας

Αναφέρεται, επίσης, στη δράση των Ιπποτών της Μάλτας και στις θυελλώδεις συγκρούσεις τους με το Ισλάμ στο Αρχιπέλαγος. 

Πειρατεία στη Μάνη

Μεγάλη βαρύτητα δίνει στη Μάνη, από όπου κατάγεται (Χαριά της Μέσα Μάνης). Φωτίζει τη Μανιάτικη πειρατεία και  τη συνδέει με ιστορικά γεγονότα και γνωστές προσωπικότητες  οπλαρχηγών της περιοχής. Αναφέρεται σε προεπαναστατικά κινήματα που έλαβαν μέρος στη Μάνη καθώς και στα ήθη και στα έθιμα αυτού του σκληρού αλλά ελεύθερου τόπου.

Το βιβλίο

Το βιβλίο είναι γραμμένο με ποιητική πνοή, αλλά και ιστορική τεκμηρίωση. Είναι ένα βιβλίο λογοτεχνίας και ντοκουμέντο για εκείνη την ταραγμένη εποχή και διαβάζεται απνευστί.

Αφήστε μια απάντηση