Αξιοποίηση χέρσων εδαφών της Μάνης

Φεβρουάριος του 1958 και η διοίκηση του νομού εκείνη την εποχή καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για την εφαρμογή ενός σχεδίου αξιοποίησης των χέρσων εδαφών της Μάνης! Να μου πεις που είναι τα γόνιμα! Πρόκειται λοιπόν για την κατάρτιση ενός σχεδίου, δια του οποίου προβλέπεται η φύτευση ενός εκατομμυρίου δενδρυλλίων χαρουπιάς σε βάθος πενταετίας. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών η Μάνη θα εισέπραττε εκείνη την εποχή δεκαπέντε εκατομμύρια δραχμές ανά εκατό χιλιάδες δέντρα στην πρώτη οχταετία.

Η χαρουπιά

Η χαρουπιά ως γνωστόν είναι φυτό με πολλά πλεονεκτήματα. 1) κατάλληλο για κτηνοτροφία 2) κατάλληλο για μελισσοτροφία 3)δύναται να βελτιώσει τον υδροφόρο ορίζοντα 4) βελτιώνει γρήγορα την ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργείται, 5) είναι εναντίον των ανέμων, 6)  δίνει εισόδημα καλύτερο από τις ελιές στην Μάνη.

Η αρμόδια γεωργική υπηρεσία του νομού μελετούσε επισταμένα το σχέδιο αυτό.

Η φύτευση της χαρουπιάς

Το σχέδιο προέβλεπε ότι η φύτευση χαρουπιών θα γινόταν μέσω πιστώσεων της Νομαρχίας, εκ των Μ.Κ.Ε. και θα ήταν πενταετές!

Για το ανωτέρω ζήτημα έλαβε χώρα σύσκεψη στην Αρεόπολη προεδρεύοντος του κ. Νομάρχη και με παρουσία γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωργίας και προέδρων των χωριών της Μάνης. Εις την σύσκεψη αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι του οίκου ”Στακίνι”.

Λόγια του συντάκτου

Παρακολουθούμε κάθε χρόνο πληθώρα δασικών πυρκαγιών να καταστρέφουν το ελληνικό τοπίο. Παρακολουθούμε πλήθος εκστρατειών αναδάσωσης από διάφορους φορείς και οργανισμούς. Αναδάσωση λένε όλοι! Πεύκα εκατομμύρια εκατομμυρίων. Μετά από μερικά χρόνια πάλι φωτιά, πάλι πεύκα και ούτω καθεξής!

Να λοιπόν μια πρόταση από εμάς για εμάς (εννοώντας ανέργους νέους της επαρχίας και όχι μόνο). Ενοικίαση δασικής άγονης γης σε νέους που θέλουν να ζήσουν στην επαρχία, έναντι ευτελούς ποσού και αυτό μετά την οχταετία! παροχή δενδρυλλίων χαρουπιάς και χρηματοδότηση με μικρό ποσό για την φύτευσή τους. Επιδοτούμενη εργασία και φροντίδα του τοπίου μέσω προγράμματος πυροφύλαξης για τα πρώτα οχτώ χρόνια. Συγκομιδή εισοδήματος τον ένατο χρόνο για τα προς το ζειν του δικαιούχου. Προσπάθεια της πολιτείας για καλή τιμή πώλησης του προϊόντος!

Ωφέλη από το έργο

  1. προστασία του περιβάλλοντος από τους καλλιεργητές. Δεν θα χρειάζονται τα εκατομμύρια ευρώ για πυρόσβεση
  2. Βελτίωση εδάφους στο οποίο καλλιεργείται η χαρουπιά.
  3. καταπολέμηση της ανεργίας
  4. παραγωγή πρωτογενούς προϊόντος
  5. συμβολή στην οικιακή οικονομία
  6. αποκέντρωση πλήθους νέων

Και πόσα άλλα ωφέλη μπορούν να προκύψουν από την καλλιέργεια της χαρουπιάς!

Μήπως οι πολιτικοί άνθρωποι του τόπου μας πρέπει να σκύψουν το βλέμμα τους προς αυτήν την κατεύθυνση; Καθώς όπως μαθαίνουμε υπάρχει μεγάλη αύξηση ζήτησης τροφίμων περιεκτικότητας χαρουπιού, με τιμή πώλησης σε πολύ καλά επίπεδα!

Αφήστε μια απάντηση