Αφιέρωμα στο Γερολιμενιώτη, θαλασσοδαρμένο Πρώτο Μηχανικό, Αντώνη Π. Λυράκο

Γράφει ο συγγενής και φίλος του Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος
E–mail: jlazarakosdim@yahoo.gr

Άστραψε και βρόντησε στις καρδιές μας το χαμπέρι για τον ξαφνικό θάνατο του Αντώνη Λυράκου. Ήταν απ’ αυτά τα ξαφνικά ιδιαίτερα θλιβερά μαντάτα τ’ Αυγούστου.

Ο Αντώνης Λυράκος ήταν μια Μανιάτικη προσωπικότητα που δεν ήξερε να προσποιείται. Του άρεσαν οι καθαρές κουβέντες, αλλά αν έκρινε ήξερε και να σιωπά.

Ως γνωστό, οι Λυριάνοι αιώνες τώρα ζουν στο Γερολιμένα που ήρθαν από τους Μπουλαργιούς και ανήκουν στην πατριά των Μαντουβάλων.

Ο παππούς του και επίσης παππούς της αείμνηστης μητέρας μου, Δέσποινας το γένος Αναγνωστάκη, ήταν ένας αγράμματος μεν, αλλά πανέξυπνος και εξαίρετος Μηχανικός. Πολλές διηγήσεις υπάρχουν στη Μανιάτικη Λαογραφία για τον «Μαστραντώνο», όπως τον έλεγαν  οι παλιοί.

Γερολιμένα- Καρβουνιάρικα (Αγ. Νικόλαο) με τη ”βενζίνα”

Η οικογένειά του ναυτικοί Καπετάνιοι, Μηχανικοί, Ασυρματιστές, Ηλεκτρολόγοι και Γιατροί. Οι νεότεροι ακολούθησαν κι άλλες επιστήμες. Ο πατέρας του Παναγιώτης με το θείο του Γιώργο Λυράκο για πολλές δεκαετίες είχαν το καΐκι, τη «βενζίνα» που εκτελούσε συνεχώς το δρομολόγιο Γερολιμένα – Καρβουνιάρικα Πειραιά (Αγ. Νικόλαο). Μετέφεραν εμπορεύματα, ζώα και επιβάτες. Φόβος και τρόμος ο Κάβο Μαλλιάς…

Οι Μανιάτες χρωστάμε στους Λυριάνους

Στα μαύρα χρόνια κατοχής και εμφυλίου οι Λυριάνοι έσωζαν ζωές κυνηγημένων με κίνδυνο της ζωής τους και των οικογενειών τους. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την ιδεολογία του πρόσφυγα που έφευγε με το καΐκι  κρυφά από τη Μάνη για να γλυτώσει μιας και τον κυνηγούσαν Γερμανοί, Ιταλοί και μετά Αριστεροί ή Δεξιοί. Με το καΐκι των Λυριάνων έφυγαν από τη Μάνη και τα παιδάκια του Βουγιουκλάκη, Αλίκη και Γιάννης μαζί με τη γιαγιά τους την Αντωνού. Οι Μανιάτες, ηθικά, χρωστάμε στους Λυριάνους.

Ο άλλος αδελφός, ο Μήτσος, Ψυχίατρος και Παιδίατρος ασχολήθηκε με την Ψυχιατρική και όχι με τη Θάλασσα. Τέλος η Λυριάνικη τιμιότητα κι ακεραιότητα στη Μάνη, στον Πειραιά, στο Πέραμα και στην Αθήνα είναι υποδειγματική.

Ο Αντώνης Λυράκος

Ο αείμνηστος πλέον Αντώνης είχε 34 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία και την περισσότερη στην ORION SHIPPING. Ερωτεύτηκε τη Βέτα Μαυρουδή λίγο πριν τελειώσει το τότε Γυμνάσιο. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρεις κόρες. Τη Σταυρούλα που σπούδασε Γενετική, την Ουρανία Εκπαιδευτικό Ξένων Γλωσσών, σύζυγο του Βάγια και την Ευαγγελία με διακεκριμένες σπουδές Αισθητικής, σύζυγο του Δημητρίου. Ο Αντώνης και η Βέτα απόκτησαν από τις κόρες τους τα εγγονάκια Ορφέα, Απόλλωνα, Αντώνη και Ρηγούλα. 

 

Στον πολύ αγαπητό πρώτο  εξάδελφο, Αντώνη Λυράκο, των αειμνήστων γονιών μου Σπύρου και Δέσποινας ας μου επιτραπεί να του απαγγείλω το μοιρολόι που δυστυχώς αγνοώντας το συμβάν δεν μπόρεσα να του απαγγείλω στην κηδεία του. Αγαπητή μου Σταυρούλα, παρακαλώ, πρόσθεσε στο συγκλονιστικό επικήδειο του πατέρα σου κι αυτό. 

 

Αχαρτογράφητα νερά

(Μοιρολόι στον Αντώνη Π. Λυράκο).

Σ’ αχαρτογράφητα νερά

τώρα που ταξιδεύεις

θα ήθελα να ήξερα Αντώνη,

τι ψάχνεις, τι γυρεύεις;

 

Δεν έχει ο Άδης διαβατά

και δρόμους να γυρίσεις

τη Βέτα την αγάπη σου

γλυκά να τη φιλήσεις.

 

Δεν έχει ο κάτω κόσμος μυστικά

περάσματα να φθάσεις

και στη χρυσή σου φαμελιά

ναρθείς να ξαποστάσεις.

 

Όπως παλιά στα ξέμπαρκα

γύριζες στη φωλιά σου,

εκεί που σε περίμεναν

γυναίκα και παιδιά σου.

 

Καλό ταξίδι ουράνιο

να έχει το σκαρί σου

και σε λιμάνι ειρηνικό

να δέσει η ψυχή σου.

 

Τότε θα στέλνεις την ευχή

του τίμιου πατέρα.

Θα φθάνει στον Κατάγκουνα

κι  ακόμη παραπέρα.

 

Και στους θολούς ορίζοντες

θα φαίνεται η μορφή σου

με το γνωστό χαμόγελο

που κύλησε η ζωή σου.

 

Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

δημοσιευμένο στη ” Φωνή της Μάνης”

 

Αφήστε μια απάντηση