Γεώργιος Δημακόγιαννης εκδότης ”Αδούλωτη Μάνη”

Ο βιασμός της Μάνης

Διαβάζω με πίκρα αυτά που γράφει ο Γιώργος ο Δημακόγιαννης, εκδότης της Αδούλωτης Μάνης, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook περί ανεμογεννητριών στην Μάνη.  

[Μέγιστη παράλειψή μας!]

…Να ξεχάσουμε να Ευχαριστήσουμε θερμά για το σπουδαίο ΔΩΡΟ που έκανε στην Μάνη και τούς Μανιάτες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του: Έδωσαν -προ ολίγων ημερών- το πράσινο φως για άμεση τοποθέτηση εννέα ακόμη γιγαντοανεμογεννητριών στα (κάποτε τιμημένα και απάτητα) βουνά μας. Οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη τοποθετημένες δεκαπέντε!
 
Για τους μη ενημερωμένους: Για τον Σαγγιά τής Μάνης (νότιο Ταΰγετο) πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού συντάχθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Απνευστί θα λέγαμε και καταφανώς με άνωθεν εντολές. Με τη επιδίωξη των ανεμοεταιριών (Κοπελούζος – Σαμαράς κά “επενδυτές”!!) κι όχι με την θέληση τής τοπικής κοινωνίας. Που προφανώς εκφράζει η (επικαιροποιημένη) απόφαση τού Δημοτικού Συμβουλίου τού Δήμου Ανατολικής Μάνης με το βροντερό ΟΧΙ τής 4ης-2-2020.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ:

 
1. Οι εννιά ακόμη (γιγαντο)ανεμογεννήτριες θα φαίνονται και από την Αρεόπολη και τα άλλα χωριά “πρόσθετης προστασίας”…
 
2. Το πράσινο φως από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες αφορά και τα ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ. Με πολλές δεκάδες (γιγαντο)ανεμογεννήτριες που θα προστεθούν ακόμη στα βουνά μας! Και στην “Αραβίκια” πάνω από τον Κότρωνα και το Σκουτάρι ΚΑΙ την “Αγία Βαρβάρα” πάνω από Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι Οιτύλου και τα χωριά τού Μαλευρίου…). Κατ’ ουσίαν τίποτα στην (“προστατευόμενη”) Μάνη δεν χρήζει προστασίας! Αποτέλεσμα όλο αυτό τού νομοσχεδίου τού Υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
3. Το συγκλονιστικό Δώρο που έκανε στην περιοχή μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη! Σχετίζεται απ’ ότι μάθαμε με την αναγνώριση και ανταπόδοση τού επίσημου Κράτους στην ιστορική πρωτοπορία των Μανιατών. Με αφορμή τα 200 έτη τής Εθνεγερσίας, αλλά και στην επιβράβευση των σύγχρονων Μανιατών! Που από το 1974 είναι πραγματικοί “βράχοι μανιάτικοι” και δίνουν σταλινικά ποσοστά στο κυβερνών κόμμα, σταθερά άνω τού 60%!
4. Κάτι κακότροποι αντιδραστικοί διαδίδουν ότι επώνυμα Μέλη τής οικογένειας Μητσοτάκη σχετίζονται ιδιοκτησιακά με ΜΚΟ (…που λαμβάνει παχυλές επιχορηγήσεις…)! Με αποστολή να κάμψουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική τού ανασκολοπισμού τους, με συγχωρείτε, με συγχωρείτε, τής ανάπτυξής τους ήθελα να πω…
Φασίστες πρέπει να ‘ναι, τι περιμένεις;!
==============
[Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες από την άλλη Μάνη, τη σημερινή, τα πυργοχώρια και τα βουνά της που κάποιοι (ακόμη) κάνουν πως δεν βλέπουν…]

Αναδρομή στο παρελθόν

Διαβάζω, θλίβομαι και θυμάμαι, τα πρώτα βήματα των εραστών της Μανιάτικης γης. Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του τότε δήμου Οιτύλου. ” Ναι, θέλουμε ανεμογεννήτριες στην Μάνη”, χωρίς να υπάρχει καν αίτηση στο δήμο για ίδρυση και λειτουργία αιολικού πάρκου. Η κερκόπορτα είχε ήδη ανοίξει! Οι επενδυτές θα επέδραμαν στη δοξασμένη γη της Μάνης! Δημοτικοί σύμβουλοι, χοροπηδούσαν και ζητωκραύγαζαν την είσοδο της ανάπτυξης στην Μάνη. Χειροκροτούσαν την εισήγηση των ενδιαφερομένων ( ένας ήταν και τους έκανε ότι ήθελε ” αντί πινακίου φακής”). Πίστευαν ότι θα είχαν κομμάτι από την πίττα. Πίστευαν ότι το όνομά τους θα γραφτεί με χρυσά γράμματα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ΒΑΠΕ στην Μάνη.

Οι ”Κώτσοι”

Μα δυστυχώς! χρόνια μετά και απ’ την πίτα πήραν τα ψίχουλα, και τους ” κερατάδες” αντικρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Και κάνουν τις κλαμένες χήρες τώρα που κατάλαβαν ότι τους πάει περίφημα ο ρόλος του ” Κώτσου”. ” Μόνο πάνω από τα πτώματά μας” δήλωνε μεσομανιάτης τότε! μα τώρα τον βρίσκουμε πρωτεργάτη στις εκδηλώσεις του δήμου! Πρωτεργάτη στον πρωτεργάτη του βιασμού της Μάνης νυν και τότε αξιότιμο κύριο δήμαρχο! Κι όταν κάποιοι, κάπου στο 2010, έδιναν διαλέξεις, προσκεκλημένοι πανεπιστημίων, αυτοί οι ”Κώτσοι” τους αποκαλούσαν ”αδιάβαστους”! Να όμως που οι αδιάβαστοι δικαιώθηκαν, αλλά οι ”Κώτσοι” παρέμειναν ” Κώτσοι”, και άλλοι ”Κώτσοι” συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ΒΑΠΕ στην Μάνη.

Ο αξιότιμος κύριος, επί σειρά ετών, δήμαρχος, καμαρώνει κάθε 17η Μάρτη, για τα έργα του στην Μάνη. Κι ένα φουσάτο Μανιάτες και Μανιάτισσες, μαζί με εισερχόμενους επισκέπτες, χειροκροτούν! Κι ας κλαίει η Μάνη για τα άγια χώματά της! Καρφί δεν τους καίγεται! Θεωρεί μάλλον, ότι τα αγάλματα των ηρώων, είναι προτιμότερο να έχουν φόντο ”κερατάδες” και να δοξαστεί μαζί τους στο χρόνο ως αγωνιστής και πρωτεργάτης της ανάπτυξης της Μάνης!

Κοινωνία της Μάνης και περιβάλλον

Η Μανιάτικη κοινωνία και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα. Η ανθρώπινη κοινωνία υπάρχει  μόνο στο περιβάλλον. Το περιβάλλον όμως στην αγορά αντιμετωπίζεται κατά μεγάλο ποσοστό, ως χώρος εξόρυξης πρώτων υλών,  ως χώρος επέκτασης δραστηριοτήτων, ως οικονομικός χώρος για τους λίγους και εκλεκτούς της κάθε κυβέρνησης. Και η ντόπια κοινωνία δεν μπορεί να βάλει φραγμούς στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αφήνεται αυτό έρμαιο στις ορέξεις του κάθε ”ευυπόληπτου επενδυτή” της κυβέρνησης!

Η κοινωνία αντιδρά, το κράτος έρχεται να δει τι συμβαίνει! Δήθεν για να προστατέψει το περιβάλλον! Να νομοθετήσει, να βάλει όρια, να αναγκάσει το «ρυπαίνοντα να πληρώνει» για τις ζημιές τις οποίες προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον. Αν έχει κάποιος τέτοια άποψη   αυτή είναι λαθεμένη, απολογητική , αποπροσανατολιστική. Το κράτος έρχεται, να καταστείλει κάθε αντίσταση, με την μορφή ” νόμιμης βίας” , για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ημετέρων.

Η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος δεν οδηγεί σε ένα περιβάλλον προσφιλές για την κοινωνία. Αλλά σε ένα περιβάλλον που προστατεύει τα αδηφάγα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η πράσινη οικονομία έχει καταντήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο  αναπτύσσεται με βάση τα δεδομένα  της οικονομίας της αγοράς, της εκμετάλλευσης, της καταλήστευσης του φυσικού πλούτου  με γνώμονα το κέρδος. Οι προτάσεις της «πράσινης οικονομίας» δεν θίγουν την βασική αιτία, αλλά αναθέτουν σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα να δώσουν λύσεις.

Τα οικονομικά συμφέροντα των επενδυτών δεν μπορούν ποτέ να συνυπάρξουν με το περιβάλλον, καθώς αυτά πολλές φορές είναι η αιτία των τεράστιων οικολογικών καταστροφών. Ας ρίξουμε τα μάτια μας στην Κεφαλλονιά, και ας μελετήσουμε τις καταστροφές που προκάλεσαν τα συνοδά έργα των αιολικών. Απόλυτη καταστροφή και σίγουρα δεν θα σταματήσει εδώ. Οικονομικά συμφέροντα επενδυτών απέναντι στην καταστροφή του τόπου!

Η υποταγή του περιβάλλοντος στην αγορά του κέρδους

Ας δούμε παρακάτω πως ο εκάστοτε υπουργός της εκάστοτε κυβέρνησης, χορεύει στον ρυθμό των τυμπάνων των επενδυτών και του κέρδους. Αν η Μάνη βρισκόταν σε άλλο κράτος σίγουρα θα είχε διαφορετική και καλύτερη τύχη.

  1. Παραλίες για λουόμενους παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες
  2. Εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση του.
  3. Ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.
  4. Κατάργηση στην ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 .
  5. Κατάργηση κατά περίσταση της υποχρεωτικής αδειοδότησης.
  6. Αλόγιστη επέκταση κυρίως των Αιολικών Πάρκων.
  7. Αφαίρεση από την τοπική κοινωνία και τους Ο.Τ.Α. ακόμα και του δικαιώματος της γνώμης.
  8. Παραχώρηση ως δώρο στους επενδυτές του εθνικού δικτύου διανομής.
  9. Ιδιωτικοποίηση των οικοσυστημάτων και ένταση της εισόδου του κεφαλαίου σε αυτά.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι ουδεμίαν τύχη έχει η προστασία του περιβάλλοντος, έναντι των αδηφάγων εραστών της γης.

Τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα; και κατ’ επέκταση στην Μάνη;

Ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα στις Α.Π.Ε. γιγάντιων έργων ”πράσινης ανάπτυξης” από ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ενεργειακούς ομίλους συνολικής ισχύος 3-4 γιγαβατ.

Σε όλη την Ελλάδα νησιωτική και όχι μόνο έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα που αντιστέκεται, βάζει εμπόδια σε αυτήν του τύπου την ανάπτυξη και προκαλεί ισχυρά προσκόμματα στους επενδυτές. Με κινητοποιήσεις, μπλόκα σε δρόμους και λιμάνια σε κάθε γωνιά της χώρας που όμως δεν περνάνε ούτε σαν χαραμάδα από τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. Επιστρατεύουν τα ΜΑΤ και τους άλλους μηχανισμούς του κράτους. Αντίθετα εδώ στην Μάνη κάποιοι αλυχτούν μέχρι να ”πέσει το παραδάκι”. Από εκεί και μετά κάμπτονται όλα τα εμπόδια. Αντί να βγούμε σους δρόμους και να μην περάσει κουνούπι, τρέχουμε να προλάβουμε να ενοικιάσουμε τα διαμερίσματά μας στις εταιρείες , για το προσωπικό τους! Και σε καλή τιμή μάλιστα μη τυχόν και τους στεναχωρήσουμε.

Στα Άγραφα, την Τήνο, την Πάρο, την Νάξο, την Άνδρο, την Καρδίτσα, την Κοζάνη, την Αιτωλοακαρνανία, την Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Ιεράπετρα, την Κεφαλονιά αντιστέκονται πάσει δυνάμει!  αλλά στην Μάνη δεν υπάρχει αντίσταση καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων είναι προσφιλής στην δημοτική αρχή! Και οι φωνές που αντιδρούν λίγες, ενώ από το αξιόλογο και αξιόμαχο δυναμικό των κατοίκων, ουδείς κινείται! Σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ κατά τα άλλα είναι υπερήφανοι που είναι Μανιάτες! 

Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική τρέμουν οι επενδυτές και οι υπηρέτες τους και για αυτό συκοφαντούν, προβοκάρουν, απειλούν, σπέρνουν τον φόβο και την υποταγή και φωνάζουν όλοι μαζί, με όλη τους την δύναμη, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρηματοδότησε Μ.Κ.Ο. της οποίας προεδρεύει η ανηψιά του, για να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών! Οι δε εταιρείες δίνουν το φταίξιμο στην κυβέρνηση γιατί δεν έχει ενημερώσει τους πολίτες!

Τι λέει ο Σ.Ε.Β.

Σε ανακοίνωση ο Σ.Ε.Β. αναφέρεται στο συνολικό κύκλο εργασιών του τομέα που εκτιμάται σε 4,4 δίς ευρώ και οι πιο αποδοτικοί υποτομείς, οι πιο ελπιδοφόροι για την κερδοφορία τους είναι τρείς:

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
Η Διαχείριση Αποβλήτων.
Η Ανακύκλωση.
Για τους Α.Π.Ε. προτείνεται μεγαλύτερη διείσδυση, ενώ για τα άλλα δυο πεδία η διατήρηση του μεγέθους και της θέσης στην αγορά.

Η κυβέρνηση

χάρτης διασύνδεσης νησιών με το σύστημα παραγωγής ρεύματος

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τους ρυθμούς για την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, είναι γιατί το επιτάσσουν οι επενδυτές του χώρου, για να τους δοθεί  κάθε δυνατότητα ώστε η παραγόμενη ενέργεια να μπορεί να εξάγεται στις διασυνδεδεμένες γειτονικές αγορές της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση ” νονός” βαφτίζει ”περιβαλλοντική νομοθεσία”

  • Τον εξευτελισμό της έννοιας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που ανατίθενται σε ιδιώτες.
  • Τις χιλιάδες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή.
  • Την κατάργηση μέσα σε μια νύχτα του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας.
  • Δεν είναι πια υπεύθυνοι οι κρατικοί δασολόγοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι.

Η υλοποίηση της πολιτικής της Ε.Ε. «κόστους-οφέλους» για τα έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά  κ.λ.π.) σημαίνει πως όταν δεν είναι κερδοφόρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν υλοποιούνται, και οδηγούν σε καταστροφές λαϊκής περιουσίας, ζωικού κεφαλαίου, καλλιεργειών, υποδομών ακόμα και σε νεκρούς.

Σύμμαχοι των κυβερνήσεων είναι οι περισσότερες Δημοτικές Αρχές, όπως και η Περιφερειακή Αρχή, οι οποίοι λειτουργούν σαν «αμορτισέρ» κοινωνικών αντιδράσεων. Γνωμοδοτούν ανάλογα με τις διαθέσεις και την λαϊκή πίεση με ένα προσωπείο ευαισθησίας και ανησυχίας. «Διαφωνούν» γενικά αλλά μετά τους «φταίει» το νομοθετικό πλαίσιο και σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Χαρακτηριστικές εκφράσεις : υπηρετούμε τον νόμο. Ο νόμος πάνω από όλα .

Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την οικονομική ανάπτυξη απαιτεί διαφορετικό κριτήριο στο σχεδιασμό της παραγωγής και συνεπακόλουθα διαφορετικές σχέσεις παραγωγής. Ο σχεδιασμός της παραγωγής με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών απαιτεί ξερίζωμα του κέρδους, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, οργάνωση της παραγωγής με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Πέτρος Καπερναράκος

με πληροφορίες από kefaloniapres

 

 

 

1 Σχόλιο

  1. Συμφωνώ απολύτως με το ρεπορτάζ για τον Βιασμό της Μάνης από τις ανεμογεννήτριες. Πρέπει όμως να εστιάσουμε σε δύο πεδία, όσο κι αν μας πονά:
    1. Την ευθύνη ημών των Μανιατών για τις εξελίξεις και όλων ημών που “ξέρουμε κάτι περισσότερο” για την ενδελεχή ενημέρωση των συμπατριωτών μας. Με αίσθηση αυτοκριτικής, λέω ότι το κάναμε αλλά αποσπασματικά και άτονα.
    2. Την αποσύνδεση των Δασικών Χαρτών και των ανεμογεννητριών. “Σε ποιου κτήματα εγκαθίστανται οι ανεμογεννήτριες;” είναι το ερώτημα. “Στα δικά μας” είναι η απάντηση. Ποιοι, και πώς έδωσαν συγκατάθεση να μαγαριστούν τα κτήματα; Κι αν δεν υπάρχουν τέτοια χαρτιά με ποιον τρόπο οι εταιρείες εξασφάλισαν ιδιοκτησίες αφού όλη η Μάνη ανήκει τμηματικά σε κάποιους;
    Χρίστος Κοτσωνής

Αφήστε μια απάντηση