Ιστορική αναδρομή
Διαβάζοντας σχετικά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, συναντώ παντού, όλοι να μιλάνε, για έναν άδενδρο, άνυδρο, άγονο τόπο. Επίσης κάποιοι χρησιμοποιούν και πολλά άλλα κοσμητικά επίθετα, θέλοντας να τονίσουν κάποια ιδιομορφία της Μάνης. Δεν θα σταθώ σε αυτά για πολλούς και διάφορους λόγους! Σε αυτό που θα σταθώ και με ενδιαφέρει, είναι η αυτοκαταστροφικότητα των Μανιατών, η τάση φυγής από την γη που μας μεγάλωσε, η εγκατάλειψή της. Με ενοχλεί επίσης, η αδιαφορία μεγάλου μέρους του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού της, των μορφωμένων δηλαδή ανθρώπων. Όσον αφορά σε επίπεδο, παλαιάς κοινοτικής και νυν δημοτικής αρχής, τα πράγματα είναι από το κακό στο χειρότερο.
Μιας και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον γρήγορο τρόπο μετάδοσης είδησης, σκέψης, κριτικής, η οτιδήποτε άλλο. Φυσικά το διαδίκτυο, μια απέραντη βιβλιοθήκη γνώσεων, για όσους θέλουν να μάθουν. Αντίθετα, για αυτούς που θέλουν να σκοτώσουν την ώρα τους, έχει πολλά και διάφορα θέματα με τα οποία κάποιος μπορεί να ασχοληθεί.
Πέραν όμως του διαδικτύου υπάρχει και η έντυπη μορφή γνώσεων, και αυτή με την σειρά της, κρύβει πολλά μυστικά. Φυσικά ένα κομμάτι αυτών των γνώσεων αφορά την ιδιαίτερή μου πατρίδα την Μάνη. Βρίσκομαι με μόνιμη εγκατάσταση στην Μάνη τα τελευταία περίπου είκοσι επτά χρόνια. Ζω τις ομορφιές της, τις κακουχίες της, τις καταστροφές της, αναπνέω τον καθαρό της αέρα, γεύομαι γενικότερα το κάθε τι δικό της!
Η εγκατάλειψη της Μάνης
Δεν είναι λίγα τα πολιτικά πρόσωπα, οι διακεκριμένοι λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί κ.λ.π. που έχουν καταγωγή από την Μάνη. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που υπερήφανα ” κορδώνουν” το ανάστημά τους, λέγοντας είμαι από την Μάνη. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι αξιόλογοι, που κατεβαίνουν ανά χρονικά διαστήματα στην Μάνη! Προφανώς γιατί τους λείπει, η ένδειξη σεβασμού που θα τους προσφέρει ο μόνιμος κάτοικος της Μάνης. Αυτός ο απλός χωρικός, που η επιλογή του, τον έχει φέρει να ζει σ’ αυτή τη φτωχογειτονιά της Ελλάδας. Διαβάζω άρθρα στον έντυπο τύπο του 1955, 57, 58 τα οποία σαν κύριο τίτλο έχουν την εγκατάλειψη της Μάνης.
Άρθρα στα οποία αναφέρεται η παράκληση των Μεσομανιατών για έναν κεντρικό δρόμο, για να περνάει το λεωφορείο, να μπορούν να μεταβούν στην Αρεόπολη ή στο Γύθειο. Παράκληση των κατοίκων της Λάγιας, για ένα γιατρό στο τοπικό ιατρείο. Παράκληση των κατοίκων της Κίττας, για έναν δάσκαλο στο δημοτικό σχολείο. Και πολλά άλλα άρθρα παρακλήσεων για διάφορα θέματα που απασχολούσαν τους κατοίκους της εποχής εκείνης.
Ανάπτυξη! τι όμορφη και ευάκουστη λέξη
Διαβάζω για συλλόγους, συγκεντρώσεις, ομιλίες, διαλέξεις, με θέμα την ανάπτυξη της Μάνης! Ανάπτυξη! τι όμορφη και ευάκουστη λέξη! παραμένει όμως λέξη ακόμα και σήμερα εν έτει 2021! Μια λέξη με πολύ μεγάλη σημασία! σημασία έχει όμως, μόνο σαν λέξη στον τόπο μας! Δεν εκφράζει την πραγματικότητα, την πράξη, το μέλλον αυτού του τόπου. Ο οποίος ακόμα και σήμερα εγκαταλείπεται από τα παιδιά που μεγάλωσε και μόρφωσε. Την εγκαταλείπουν γιατί δεν μπορούν να έχουν εισόδημα.
Κι αυτό το λάδι που παράγεται στην Μάνη, αν και καλό ποιοτικά, δεν φτάνει για να ζήσει μια οικογένεια για ένα μήνα. Καθώς έχουμε να κάνουμε με μικροιδιοκτησίες , με δύσκολη πρόσβαση για καλλιέργεια και μεταφορά του καρπού. Δεν διάβασα κάπου, κάποιος από το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, να έχει καταθέσει μια πρόταση για ανάπτυξη, πέραν δρόμων, πεζοδρομίων, ανεμογεννητριών. Κι έχουμε φτάσει στο σημείο, όταν έχεις ανάγκη για ένα δρόμο, αν είσαι ”δικός” της δημοτικής αρχής, η λίγο πριν τις εκλογές αν σταθείς τυχερός και πιάσει τόπο το παρακάλι σου, εξυπηρετείσαι! Αν όχι, λες ”αι σιχτήρ με δαύτα”, και σηκώνεσαι φεύγεις και δεν ξαναπατάς! Αν έχω άδικο διορθώστε με!
Όσον αφορά τα πετρόχτιστα κτίσματα; αυτή είναι μια άλλη μεγάλη πληγή η οποία αλλοιώνει τη φυσική ομορφιά της Μάνης! Η εισερχόμενη ”μαστοράτζα” δεν πιέστηκε από φορείς και κατοίκους να μάθει να χτίζει με τον παραδοσιακό μανιάτικο τρόπο. Αλλά αφέθηκε ελεύθερη να οργιάσει πάνω στη Μανιάτικη γη. Βλέπεις μας άρεσε το ξένο περισσότερο από το δικό μας! Και το αποτέλεσμα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, προκαλώντας διάφορα δυσάρεστα συναισθήματα. Είναι όμως ένα θέμα που θα εξετάσουμε σε άλλο μας άρθρο! Μπας και αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο.
Η αόρατη Μάνη! αυτή που δεν ”θέλεις” να δεις
Στην αντίπερα όχθη όλων των προηγουμένων, υπάρχουν οι προτάσεις ανάπτυξης! Προτάσεις που κατά καιρούς κατατέθηκαν στο κοινωνικό σύνολο, από ανθρώπους που αφιέρωσαν λίγο παραπάνω χρόνο, για την ιδιαίτερή τους, και ιδιαίτερή μας πατρίδα. Προτάσεις που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, διαβάστηκαν από αρμόδιους, αλλά λόγω αδιαφορίας και ωχαδερφισμού, παρέμειναν εκεί, στάσιμες, δίχως να βρουν την παραμικρή εφαρμογή.
Προτάσεις διαχρονικές, που αν είχαν εφαρμοστεί από τη χρονιά που δημοσιεύτηκαν, τώρα δεν θα συζητούσαμε για άνυδρη, άγονη, άδενδρη Μάνη! Θα συζητούσαμε για το επόμενο βήμα της αλλαγής του βιοτικού επιπέδου του Μανιάτη και της Μάνης! Μιας Μάνης που ενώ κρύβει το χρυσάφι στα σπλάχνα της, εμείς αναζητούμε το σίδερο του μισθού και επιδομάτων πείνας της σημερινής εποχής.
Αυτή είναι η αόρατη Μάνη! αυτή είναι η Μάνη που δεν θέλεις να δεις! Καθώς σε διέπει, η αδιαφορία για τον τόπο σου, η αντίθετα η αγανάκτηση για τον τρόπο που σε αντιμετωπίζει το αυτοδιοικητικό σχήμα, η ακόμα και οι συγχωριανοί σου, χωρίς να αφήνω τον πολιτικό κόσμο στην άκρη! Δεν τους γλύφεις; δεν τους παρακαλάς; δεν τους χειροκροτάς; τότε δεν είσαι δικό τους και σε απαξιώνουν με τον χειρότερο τρόπο!
Και σαν σύνολο δεν αναζητούμε την αιτία της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής της Μάνης στα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτικών ανδρών του τόπου. Τους οποίους εμείς ψηφίζουμε, για να προσφέρουν στο τόπο τα μέγιστα. Ενώ αυτοί το εκμεταλλεύονται, απλώς για να έχουν μια καλύτερη ζωή, αφού προσφέρουν από ελάχιστα έως τίποτα στην Μάνη και στον Μανιάτικο πληθυσμό!
Ίσως ακούγονται όλα τα παραπάνω σκληρά! γνωρίζω ότι κάποιοι με κοσμούν με κοσμητικά επίθετα του τύπου ”γραφικός”! Τους απαντώ: ”Καλύτερα γραφικός και αληθινός, παρά θεατρίνος και ψεύτικος”! Ίσως ενοχλεί και τρόπος που εκφράζομαι, όπως με συμβούλεψε καλός μου φίλος! Απαντώ: ” η γλώσσα της αλήθειας έχει μόνο έναν τρόπο. Δεν γνωρίζει άλλον”.
Στο αμέσως επόμενο άρθρο
Υπόσχεσή μας είναι, και κρατήστε την, ότι στο αμέσως επόμενο άρθρο μας, θα αναπτύξουμε μια πρόταση διαχρονική, πρόταση κατατεθειμένη από επιστήμονα στο κοινωνικό σύνολο. Που αν βρει ”ευήκοα ώτα” και εφαρμοστεί ακόμα και σήμερα, σε βάθος επταετίας – οκταετίας έχει την δύναμη, να βάλει το θεμέλιο λίθο της οριστικής αλλαγής του βιοτικού επιπέδου των μόνιμα κατοικούντων Μανιατών, αλλά ακόμα και να δώσει το ερέθισμα σε μετοικούντες να ξαναγυρίσουν στην ιδιαιτέρα μας πατρίδα. Δεν την αναφέρουμε εδώ, για να μην καταστεί το κείμενο κουραστικό για τον αναγνώστη λόγω του μεγάλου μεγέθους του.
Έτσι είναι φίλε, είναι πολύ βαθύ όλο αυτό, θέλει πολύ κρασί για να το αναλύσεις, πολλές επικουριες συγκεντρώσεις