Φωτιά στην Δίχοβα

Από την δυτική πλευρά του λόφου

Γύρω στις 05.00 το απόγευμα της 12ης Απριλίου 2021 ενημερώνομαι από χρήστη του facebook  για την έναρξη πυρκαγιάς, στην περιοχή της Δίχοβας της κοινότητας Νεοχωρίου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Μεταβαίνοντας στην περιοχή, για το σχετικό ρεπορτάζ, αντικρύζω πυροσβέστες σκαρφαλωμένους σε δύσβατη περιοχή , να προσπαθούν να σβήσουν πυρκαγιά η οποία ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή βορειοανατολικά της εκκλησίας του Αγ. Βασιλείου της Δίχοβας. Κατέκαψε παρακείμενη πλαγιά λόφου, με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά. Χορτολιβαδική έκταση και θαμνώδης περιοχή μικρής έκτασης είναι τα είκοσι στρέμματα της καμένης γης. Μια εύκολη σχετικά φωτιά για τους έμπειρους άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στην περιοχή βρέθηκαν ο αναπληρωτής Διοικητής νομού Λακωνίας, ο διοικητής και υποδιοικητής της Π.Υ. Γυθείου, πέντε οχήματα από το Γύθειο, ένα από την Αρεόπολη, ένα από την Σπάρτη, και δύο από τον δήμο Ανατολικής Μάνης. Μέχρι και αργά την νύχτα που επισκέφθηκα πάλι την περιοχή, ενεργούσαν άπαντες για την αποφυγή αναζωπυρώσεων, καθώς η κατεύθυνση του αέρα ήταν από το ”καμένο προς το άκαυτο”.

Τα λόγια ενός έμπειρου Αξιωματικού

Έχω πάντα στο μυαλό μου, τα λόγια του αξιοσέβαστου Υποστρατήγου κ. Γιάννη Πετρούτσου, συντονιστή Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας το 2020 στη φωτιά της Μάνης. ” Η φωτιά είναι σαν την γυναίκα! πάντα σου επιφυλάσσει εκπλήξεις”! Έψαξα να δω τι έκπληξη μπορούσε να επιφυλάσσει αυτή η φωτιά! Πόσο δίκιο είχε αυτός ο έμπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής! Νάτη λοιπόν η έκπληξη μπροστά στα μάτια μου! Τέσσερις εστίες, σε χαμηλού υψομέτρου περιοχή, στο ανατολικό μέτωπο της φωτιάς! Ο άνεμος βορειοδυτικός, έσπρωχνε όλο τον καπνό από την ήδη καμένη γη, σκεπάζοντας με ένα άσπρο σεντόνι καπνού το σημείο που καιγόταν. Αόρατο σημείο από όλη την δύναμη της Πυροσβεστικής η οποία βρισκόταν στην κορυφή του λόφου,  προσπαθώντας να σώσει σπίτια της περιοχής. Αν το μέτωπο αυτό της φωτιάς, προχωρούσε ακόμα τριάντα μέτρα, θα έμπαινε στην ροή του ανέμου, και τότε θα είχαμε πολύ περισσότερα καμένα στρέμματα θαμνώδους περιοχής, ελαιοπερίβολων, ζώων κ.λ.π.! 

Ο Διοικητής που ” ξέρει να ακούει”

Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία, με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου , αντιπύραρχο κ. Κωνσταντίνο Γραφάκο, του εξηγώ τι βλέπω και τι φοβάμαι πως θα γίνει! Του εξηγώ επίσης ότι το σημείο αυτό είναι ” αόρατο” για τους ίδιους από το σημείο που βρίσκονται! Χωρίς να χάσει χρόνο, έρχεται στην περιοχή που βρίσκομαι, και αμέσως καλεί δυνάμεις να έρθουν για την καταπολέμηση της φωτιάς! Σε σχετική συζήτηση που είχαμε, μου επιβεβαίωσε τους φόβους μου, στην περίπτωση που η φωτιά πήγαινε λίγο πιο πέρα! Τον ευχαριστώ θερμά που με άκουσε!

Αναπάντητα ερωτήματα

Έχοντας αρκετή εμπειρία, σχετικά με τις πυρκαγιές, δημιουργήθηκαν αρκετά ερωτήματα το μυαλό μου!

  • Αν ήταν καλοκαίρι, και η παραλία στις Καμάρες γεμάτη κόσμο, τι θα γινόταν αν η φωτιά εξαπλωνόταν στον κάμπο της περιοχής, και κύκλωνε τους επισκέπτες; Ένα νέο Μάτι;
  • Αν υπήρχε ένας πυροσβεστικός σταθμός, να εδρεύει στην περιοχή του Χωσιαρίου η σε όμορη περιοχή, θα ήταν μικρότερη η καταστροφή; Θα μπορούσε εν όψει καλοκαιριού να ελέγχει με δυο αυτοκίνητα καλύτερα την περιοχή, από το Βαθύ μέχρι και το Σκουτάρι; Καλοκαίρι, κόσμος, κολυμβητές, επισκέπτες, είναι στοιχεία που θα πρέπει να σκεφτεί ο κ. Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης; ώστε να ζητήσει το ταχύτερο δυνατόν από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής την ίδρυση Πυροσβεστικού σταθμού; Πόσο δύσκολο να είναι άραγε; Διάβασα πρόσφατα ότι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από την Σπάρτη αποκτά στέγη στο κοινοτικό κατάστημα Μαραθέας! Και η τόσο σημαντική ύπαρξη πυροσβεστικού σταθμού στην προαναφερόμενη περιοχή, πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί; Νομίζω πως με λίγη καλή θέληση από την πλευρά του δήμου, αλλά και του αρχηγείου του Πυροσβεστικού σώματος, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα.  Σε αυτό το κομμάτι της πυρασφάλειας θα επανέλθουμε με νέα έρευνα και θα σας ενημερώσουμε.
  • Από τις 15/4 αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Αυτό και μόνο μας βάζει σε σκέψεις. Καθώς παρατηρούμε, ακαθάριστους δρόμους, ασυντήρητους δρόμους, ασυντήρητες δεξαμενές νερού, και σε γενικές γραμμές αδράνεια όσον αφορά την πυροπροστασία της περιοχής. Την προηγούμενη χρονιά η Μάνη θρήνησε κάπου δεκαοχτώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης. Προφανώς οι πολιτικοί προύχοντες που επισκέφθηκαν την περιοχή μας, ήταν συνηθισμένοι σε εκείνες τις φανφάρες, τα παχιά λόγια, τον θεατρινισμό, που διέπει το κομμάτι αυτό που λέγεται πολιτική ηγεσία!

 

Υπηρεσία πολιτικής προστασίας

Κενή ανακοινώσεων η σελίδα της πολιτικής προστασίας του δήμου Ανατολικής Μάνης.
  • Ακούγοντας από τον ασύρματο των πυροσβεστικών οχημάτων, την ανάγκη πλήρωσής τους με νερό, αναρωτήθηκα ποια είναι η υποδομή για την τροφοδοσία νερού σε αυτές τις περιπτώσεις! Η υδροφόρα του δήμου; δεν την είδα στην περιοχή, τουλάχιστον μέχρι τις 08.00 το βράδυ που αποχώρησα από την περιοχή. Είδα μόνο ένα τρακτέρ με περίπου τέσσερις τόνους νερό! Σε κάποιο σημείο του δρόμου στο ξεκίνημα της φωτιάς βρισκόταν το μεγάλο βυτιοφόρο της πυροσβεστικής. Είδα μόνο δύο ” ντακότες” του δήμου! Ποια άραγε η συμβολή της πολιτικής προστασίας στην προκειμένη περίπτωση; Αναρωτιέμαι! Υπάρχει πολιτική προστασία στο δήμο Ανατολικής Μάνης; Όσο και αν περιηγήθηκα στην ιστοσελίδα του δήμου, δεν κατάφερα να ανακαλύψω την καλά κρυμμένη υπηρεσία πολιτικής προστασίας, για να ενημερωθώ ποιος η ποια προϊσταται της υπηρεσίας αυτής! Ο τίτλος ” Ανακοινώσεις Πολιτικής Προστασίας ” υπάρχει, χωρίς ποτέ να υπάρχει εκεί μια ανακοίνωση όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς δεν είναι αναγκαία και έχει καταργηθεί!
  •  Άξιο απορίας είναι το γεγονός, ότι βρέθηκα στο ανατολικό μέτωπο της φωτιάς, μαζί με δυο άτομα που ήρθαν με αυτοκίνητο του δήμου. Είδα δημοτική σύμβουλο να επιβαίνει σε αυτό! Δεν γνωρίζω και δεν είδα και στην ιστοσελίδα του δήμου, αν η κυρία ήταν η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας! Γεγονός είναι, και το πληροφορήθηκα μετά από λίγη ώρα, ότι βλέποντας το σημείο να καίγεται, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον διοικητή της πυροσβεστικής, έτσι ώστε να δράσουν άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις! Ανικανότητα; αδιαφορία; υπάρχει ” κόντρα” ανάμεσα στις υπηρεσίες; δεν ξέρω τι να υποθέσω! Μήπως κύριε  Δήμαρχε έχετε επιλέξει λάθος άτομο για την συγκεκριμένη θέση; Το σίγουρο είναι, ότι την υδροφόρα του δήμου την συνάντησα στην περιοχή του Βαχού, περίπου στις 08.15 βραδινή ώρα, που είχε σχεδόν σβηστεί η φωτιά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Εν όψει αντιπυρικής περιόδου

  • Εν όψει αντιπυρικής περιόδου κύριε Δήμαρχε, μήπως πρέπει να σκύψετε περισσότερο το κεφάλι στα θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης; Μήπως μια καλύτερη  συνεργασία με την Π.Υ. Γυθείου, (την οποία δεν διέκρινα χθες) να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην ασφάλεια πολιτών και γης; Σας υπόσχομαι πάντως να επανέλθω του θέματος μιας και ως πολίτης του δήμου, έχασα μέρος του φυτικού μου κεφαλαίου στην φωτιά του περασμένου Αυγούστου, από την δικιά σας αδιαφορία, ανικανότητα, και ανυπαρξία σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας!
  • Σε παλαιότερο άρθρο μου, https://vachosradio.gr/archives/5669/%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7-2020-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B4%CE%B9/  κάνοντας ένα οδοιπορικό στην καμένη γη της Μάνης από την φωτιά του Αυγούστου του 2020, σας έχω τονίσει την αναγκαιότητα εργασιών για την πυροπροστασία του Βαχού! Προφανώς οι σύμβουλοί σας, αλλά και εσείς ο ίδιος, ” αγρόν ηγοράσατε”! η αλλιώς ”καρφί δεν σας καίγεται” αν κινδυνεύει το χωριό μας! Δεν πήρατε τους αναμενόμενους ψήφους; γι αυτό αδιαφορείτε κύριε Δήμαρχε; γι’ αυτό αδιαφορείτε κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι; Κρατάμε την αδιαφορία σας! φυλαχτό!θα ξαναέρθουν εκλογές και θα σας τιμήσουμε δεόντως! Εάν όμως το έργο εξυπηρετούσε ανεμογεννητριάδες, θα τρέχατε πανικόβλητοι να τους συνδράμετε! Εύγε σας!

 

Εις το επανιδείν κύριε Δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι!

Πέτρος Καπερναράκος

Αφήστε μια απάντηση