Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος
E-mail: jlazarakosdim@yahoo.gr

στο μεσασμό της θητείας

Φθάσαμε στο μεσασμό της θητείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Αου και Βου Βαθμού) όπου πολλά ακούγονται, αλλά λίγα γράφονται. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως από το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα βγουν τα «μαχαίρια» και θα είναι μάλιστα, σε κάποιους Δήμους καλά ακονισμένα. Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε, παρατηρείται μια αντίθεση, σε αρκετούς Δήμους της Χώρας. Δηλαδή, κάποιοι Δήμαρχοι, ή ακόμη και Αρχηγοί αντιπολιτευόμενων Δημοτικών Παρατάξεων ψάχνουν εναγωνίως να βρουν αντικαταστάτες, ή κάποιοι άλλοι προχωρούν ολοταχώς για τη δεύτερη τους τετραετία.

Αυτές είναι δύο μεγάλες κατηγορίες των σημερινών Δημάρχων ή Αρχηγών Παρατάξεων. Ως γνωστό τα πάντα υπόκεινται στην αρχή της αιτίας και του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα ακούσματά μας, ίδιο. Πολλοί Δήμαρχοι αναζητούν τον διάδοχό τους ώστε να συνεχίσει η παράταξή τους να κυβερνά τον τόπο τους και έτσι οι δικοί τους άνθρωποι (συνεργάτες), αν όχι όλοι, αρκετοί, θα παραμείνουν στους θώκους των δημοτικών Εδράνων oπότε οι αποχωρήσαντες Δήμαρχοι δεν θα αποκοπούν ξαφνικά από την τοπική εξουσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αιτίες

Τώρα οι Αρχηγοί παρατάξεων και αυτοί πιστεύουμε δεν επιθυμούν να πάει ο κόπος τους χαμένος και να αφήσουν τους δικούς τους ανθρώπους «άστεγους».

Αν λοιπόν το αποτέλεσμα είναι περίπου ίδιο οι αιτίες είναι πολλές και εντελώς διαφορετικές, αλλά πολλές φορές και δυσνόητες τουλάχιστον προς το παρόν.

Μερικές αιτίες εκτιμάμε πως είναι:

Η κόπωση   ορισμένων Δημάρχων, αφού έχουν εκλεχθεί πολλές φορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις νομοτελειακό είναι πως οι Δήμαρχοι αυτοί με τις Παρατάξεις τους ό,τι είχαν να προσφέρουν στον τόπο τους το πρόσφεραν. Τα πολλά χρόνια στη Δημοτική εξουσία προξενούν φθορά. Και δημιουργούν τοπικά κατεστημένα που πολλοί δημότες δεν τα βλέπουν με καλό μάτι! και ειδικά στις μέρες μας που τόσα διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά από τα ΜΜΕ. Επίσης, κατά την άποψή μας, αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια  επικίνδυνη συντήρηση για τις τοπικές κοινωνίες.

Μία άλλη αιτία είναι πως το 2019 κάποιοι πολλά υποσχέθηκαν και μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα. Ας μην παινεύονται όλοι αυτοί οι κύριοι ή κυρίες  για τα αυτονόητα (καθαριότητα, πράσινο κ.λ.π.).

Μειωμένα δημοτικά έσοδα

Σοβαρή αιτία αποτελεί επίσης και η φτωχοποίηση που ζούμε λόγω του Covid-19 που είναι συνέχεια των Μνημονίων. Όλοι καταλαβαίνουμε πως τα δημοτικά έσοδα έχουν τραγικά μειωθεί. Αφού οι επιχειρήσεις εστίασης που πληρώνουν μεγάλα ποσά στο Φόρων και Τελών του κάθε Δήμου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Εδώ είναι και το πολιτικό έλλειμα ορισμένων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της Συμπολίτευσης. Διότι οι άνθρωποι αυτοί έμειναν άπραγοι και ανύπαρκτοι σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και μάλιστα στην εποχή της πανδημίας!

Αν συνεχίσουν και τα υπόλοιπα δύο χρόνια την ίδια τακτική τότε θα κερδίσουν με το σπαθί τους τον τίτλο του ΚΥΡΙΟΥ ΤΙΠΟΤΑ…

Τα πράγματα λοιπόν έγιναν πολύ διαφορετικά σήμερα και θα διαφοροποιηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι τις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς σχεδόν, γνώστης του θέματος, δεν προσφέρεται να αναλάβει μια παλαιά φθαρμένη, πολυκαιρισμένη και παρωχημένη δημοτική παράταξη.

Αν τολμήσει να κατέβει στις εκλογές θα προτιμήσει νέο σχήμα που δεν θα είναι υπόχρεος των οποιωνδήποτε «γραμματίων» προς εξόφληση. Τώρα, αν ω μη γένοιτο, σκάσει και καμιά «βόμβα» κακοδιαχείρισης ή διαφθοράς σε κάποιον Δήμο; Το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα δαιδαλώδες αφού όλοι γνωρίζουμε πως το κουβάρι ξετυλίγεται από το τέλος.

Δημοσιογραφικά…………. δίκαιοι

Δημοσιογραφικά οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο σακί. Για παράδειγμα ένας μεγάλος αστικός Δήμος αντιμετωπίζει χίλια μύρια προβλήματα ακόμη και για τα αυτονόητα που προείπαμε. Οι μικροί επαρχιακοί Δήμοι που δεν έχουν φροντίσει για τα απορρίμματα, τα βοθρολύματα  την προστασία της χλωρίδας και πανίδας καθώς και άλλων αποτελούν τραγικές περιοχές του σήμερα. Που προς το παρόν κρύβονται πίσω από έναν εφήμερο τουρισμό ο οποίος θα εξατμιστεί μοιραία και ξαφνικά! Η ευθύνη δεν είναι μόνο των αιρετών Δημάρχων και Συμβούλων, είναι και των Δημοτών που διαιωνίζουν με την ψήφο τους την καταστροφή τους.

Ταπεινά πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει γιατί οι ψηφοφόροι θυσιάζουν το Μέγα στο Μικρό. Δηλαδή για χάρη μικροσυμφερόντων σκοτώνουν τις πανέμορφες επαρχιακές πατρίδες τους. Και δημιουργούν απογόνους μετανάστες, πτυχιούχους της ερήμωσης και της ανυπαρξίας.

Αφήστε μια απάντηση