αναδρομή στο παρελθόν

Εν έτει 2018 και στις 6 Δεκεμβρίου ο κ. Πέτρος Γεωργαρίου καταθέτει έγγραφο στο δήμο Ανατολικής Μάνης ως εκπρόσωπος ανώνυμου δωρητή. Στο έγγραφο παρουσιάζεται η δωρεά ήτοι α) Οι προτομές των Λακώνων ποιητών Ρίτσου και Βρεττάκου και το άγαλμα της Μανιάτισσας στο Δυρό. Παραθέτει δε σε έντυπα τις τεχνικές περιγραφές των μνημείων, φωτογραφικό υλικό των έργων και την πρότασή του προφανώς για το σημείο τοποθέτησής τους. Επισημαίνεται δε ότι ο δωρητής επιθυμεί την ανωνυμία του.

απόφαση 517/2018

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, 517/2018 προεδρεύοντος του ίδιου του Δημάρχου, η επιτροπή:

”ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Αποδέχεται τη δωρεά των κατωτέρω αντικειμένων :
1. Τις προτομές των Λακώνων ποιητών Ρίτσου και Βρεττάκου.
2. Το άγαλμα της Μανιάτισσας ηρωίδας του Διρού.
Οι προτομές θα τοποθετηθούν στην πλατεία έμπροσθεν του Παρθεναγωγείου, σύμφωνα με την κατατεθείσα πρόταση. Το άγαλμα της Μανιάτισσας του Διρού θα τοποθετηθεί στην Τ.Κ. Πύργου Διρού. Τα έξοδα εγκατάστασης θα βαρύνουν το δωρητή, ενώ η επίβλεψη των εργασιών θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 517/2018.
Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Πέτρος Ανδρεάκος

ΤΑ ΜΕΛΗ

Γεώργιος Καπασούρης – Σεψάκος

Ελένη Δρακουλάκου

Αικατερίνη Κολοκοτρώνη

Ακριβές Απόσπασμα
Γύθειο 12-12-2018
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Πέτρος Ανδρεάκος ”

ΑΠΟΦΑΣΗ 1

Η ομολογία του Δημάρχου και της επιτροπής

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι α) η Οικονομική Επιτροπή αποδέχεται την δωρεά και β) η αρχική πρόταση του κ. Γεωργαρίου γίνετε δεκτή από την Οικονομική Επιτροπή. Δηλαδή να τοποθετηθούν τα δωρηθέντα, προτομές και άγαλμα εκεί που προτείνει ο κ. Γεωργαρίου. Εννοείται πάντα κρατώντας την ανωνυμία του δωρητή!

Τα αποκαλυπτήρια των προτομών και η παραπληροφόρηση Επισήμων και πολιτών

Διαβάζουμε στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Ανατολικής Μάνης διαβάστε εδώ  μεταξύ άλλων :

α) Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των δύο ποιητών επισημαίνοντας:

«Η Λακωνία, και η Μάνη ειδικότερα, υπήρξε μία από τις πηγές που ενέπνεαν τους δύο μεγάλους Ποιητές, όπως αυτό παρουσιάζεται σε πολλά από τα έργα τους. Η προσφορά τους στα Νεοελληνικά Γράμματα είναι τεράστια.

Σήμερα, φωτίζουμε με τις προτομές τους την πλατεία που βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου μας, εκτελώντας,  το πολιτιστικό μας χρέος αποτίνοντας τον οφειλόμενο σε αυτούς φόρο τιμής και αναγνώρισης.»

Κύριε Δήμαρχε εσύ φώτισες την πλατεία που βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού ή ο ανώνυμος δωρητής δια του εκπροσώπου του κ. Πέτρου Γεωργαρίου; Με ξένα κόλλυβα έκανες μνημόσυνο αγαπητέ κύριε Δήμαρχε! Προσβάλλοντας με βάναυσο τρόπο τόσο τον δωρητή (αφού δεν υπάρχει αναφορά σε αυτόν) όσο και τον αξιόλογο Μανιάτη γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου. 

Παρεπιπτόντως αγαπητοί μου αναγνώστες σε μια έρευνα στο διαδίκτυο, τα εύσημα τα εισπράττει δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο. Οι οποίοι επί σειρά ετών, ανίκανοι προφανώς να τιμήσουν τους Λάκωνες ποιητές, καπηλεύθηκαν της ευκαιρίας για την προσωπική τους προβολή. Αποκρύπτοντας από επίσημους και πολίτες τους πραγματικούς ”δράστες” της απόδοσης τιμών στους ποιητές!

παραπληροφόρηση ακόμα και στους απόγονους των ποιητών

Προφανώς παραπληροφορημένη η κ. Τζένη Παπαδημητρίου κόρη του αείμνηστου Νικηφόρου Βρεττάκου ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της:

”Εκ μέρους της οικογένειάς μου και του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου, κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξαιρετική πρωτοβουλία να εγκαταστήσουν τις προτομές του Νικηφόρου Βρεττάκου και του Γιάννη Ρίτσου σε περίοπτη θέση στην όμορφη πόλη του Γυθείου”

Αναρωτιόμαστε! έμαθε ποτέ την αλήθεια η κ. Παπαδημητρίου; 

Ηλίου φαεινότερον το ψέμα σας και η υποκρισία σας  κ. Δήμαρχε και δημοτικό συμβούλιο! 

Τα λεγόμενα της ομιλίας του κ. Γεωργαρίου δεν θα τα σχολιάσουμε! Υποθέτουμε ότι καμιά φορά η ανάγκη εργασίας σε αναγκάζει να κλείνεις το στόμα σου, μπρος στις επιταγές των αφεντικών και να λες αυτά που θέλουν να ακούσουν!

Συνέχεια απόδοσης ευσήμων στους καπηλευτές 

Παραθέτουμε κείμενα αυτούσια από την ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Ανατολικής Μάνης

”Στη συνέχεια, η κεντρική Ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Μαρία Τσούλη, Δρ. Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την πρόσκληση και τον συνεχάρη για την εύστοχη πρωτοβουλία, χάρις στην οποία θα μπορούμε να θαυμάζουμε τις μαρμάρινες προτομές των δύο κορυφαίων Λακώνων ποιητών, αναφέρθηκε διεξοδικά στο βίο και το έργο τους.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’ και το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης σε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, αφού την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κόρη και η νύφη του αείμνηστου Νικηφόρου Βρεττάκου κα Τζένη Παπαδημητρίου και κα Τίνα Πετρούνια, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά.”

Βλέπουμε ότι ακόμα και επίσημα καλεσμένοι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα.

ΑΠΟΦΑΣΗ 2

το άγαλμα της Μανιάτισσας

Όσον αφορά το άγαλμα της Μανιάτισσας στην παραλία Χαλικιά του Πύργου Δυρού, εκεί αποκαλύφθηκε ο δωρητής! Ίσως γιατί ξεχάστηκε το έγγραφο; Ίσως γιατί η απληστία για προβολή οδήγησε σε λάθος; η γιατί απογοητευμένος ο γλύπτης από το ” κλέψιμο” της δόξας από τους  Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε να ”πει” την αλήθεια; 

εξ’ όλων των προ αναφερομένων

Εξ όλων των προ αναφερομένων παρατηρούμαι τον διακαή πόθο του Δημάρχου, για προβολή του δημαρχιακού προφίλ του, κάτι το οποίο συμμερίζεται και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ίδια σχεδόν κατάσταση είχαμε δημοσιεύσει σε προηγούμενο άρθρο μας διαβάστε εδώ , όπου η κυρία Λυροφώνη προσπάθησε να παραπληροφορήσει τους πολίτες του δήμου και όχι μόνο. Δίνοντας με τα λεγόμενά της αξία σε Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο.

Αναρρωτιόμαστε! Λειτουργεί σχολή παραπληροφόρησης στο δήμο Ανατολικής Μάνης και βγάζει τόσο καλούς μαθητές; ή κατ’ επάγγελμα; η κατ’ επιλογή χρησιμοποιείται αυτή η τακτική;

Αφήστε μια απάντηση