Προέρχομαι από αγροτική-μελισσοκομική οικογένεια.

email¨ evanzevg96@gmail.com
Ονομάζομαι Ζευγολατάκου Ευαγγελία.
Προέρχομαι από αγροτική-μελισσοκομική οικογένεια.
Μεγαλώνοντας, αγάπησα την φύση, έτσι επέλεξα την επιστήμη της Γεωπονίας, όπου και αποφοίτησα πρόσφατα από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έτσι, πραγματοποίησα το όνειρο μου με απώτερο στόχο και όραμα να βοηθήσω την αγροτική δραστηριότητα και τον τόπο μου. Αυτός ο σκοπός ζωής όμως καλύφθηκε από σύννεφα και ειδικότερα μαύρου πυκνού καπνού. Καθώς, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία μου, ο τόπος μου, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έζησε τον πύρινο εφιάλτη.
Παρότι οι αρχές, οι εθελοντές και οι κάτοικοι έδωσαν μάχη, πολλές φορές ηρωικά με το πύρινο τέρας, μια τεράστια έκταση καλλιεργειών και δασών καταστράφηκε. Περιουσίες και ο κόπος μιας ζωής έγιναν σταχτή μέσα σε ελάχιστα λεπτά… Στάβλοι και ζώα έγιναν παρανάλωμα. Ευτυχώς όμως δεν θρηνήσαμε καμία ανθρώπινη ζωή! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υποβιβάζεται η σοβαρότητα του αποτελέσματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό του οικοσυστήματος της Λακωνίας επήλθε σε κατάσταση αστάθειας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, σε παρόν και μέλλον. Χρήζει άμεσης προστασίας και αποκατάστασης, για την ανάκαμψη του.
Καθοριστικό πυλώνα σταθερότητας……. αποτελούν οι μέλισσες
Καθοριστικό πυλώνα σταθερότητας στη γενετική βιοποικιλότητά και ισορροπία της περιοχής αποτελούν οι μέλισσές και η μελισσοκομική δραστηριότατά. Διότι κατά τον κύκλο ζωής των μελισσών συμβάλουν στην επικονίαση κατά 80% περίπου, αυξάνοντας τη γονιδιακή ροή. Καθιστώντας έτσι σταθερό και αειφόρο το οικοσύστημα της Λακωνίας. Επιπρόσθετα ο τομέας της μελισσουργίας αποτελεί έναν από τους βασικότερους οικονομικούς πόρους και επιδρά ως προστιθέμενη αξία στον τουρισμό της περιοχής.
Ειδικότερα, την συγκεκριμένη περίοδο, έπειτα από τον τρύγο θυμαρίσιου μελιού (τη βασικότερη παραγόμενη ποικιλία), οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είχαν επιλέξει την εγκατάσταση των μελισσοκομείων τους στην Λίμνη Γυθείου. Καθώς και τις γύρω περιοχές μέχρι και τα πιο ορεινά (όπως στις περιοχές :Σελεγούδι, Καστάνια, Δεσφίνα, Σιδηρόκαστρο και άλλες) για την προετοιμασία νέου τρύγου (κουμαριά, ρείκι).
Έτσι μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, καταστράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό μελισσοσμηνών του νομού Λακωνίας! Είτε από την πυρκαγιά είτε από τον καπνό. Όσες μέλισσες σώθηκαν, μεταφέρθηκαν άμεσα σε κοντινές τοποθεσίες, με συνέπεια να επηρεαστούν υπάρχοντες πληθυσμοί μελισσιών των γύρω περιοχών.
Αν και τις τελευταίες μέρες έγινε ο απολογισμός για τους περισσότερους πληγέντες και τους μελισσοκόμους, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αρκετά πιο σύνθετο. Διότι δεν καταστράφηκαν μόνο κυψέλες και σμήνη. Αλλά για να μπορέσει να λειτουργήσει και να επιβιώσει ο μελισσοκόμος, θα χρειαστεί να αγοράσει από την αρχή καινούργιο εξοπλισμό και πληθυσμό σμηνών! Είτε θα πολλαπλασιάσει το πληθυσμό μόνος του. Μια διαδικασία για την οποία απαιτούνται πολλές τροφές και υπέρογκα έξοδα μετακίνησης, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής μελιού.
Λύσεις ακόμα δεν έχουν δοθεί. Καθότι ο κρατικός μηχανισμός ασθμαίνει με την γραφειοκρατία. Και βρίσκετε ακόμα στο στάδιο της καταμέτρησης καμένων κυψελών, ενώ τα έξοδα διαβίωσης των μελισσοκόμων συσσωρεύονται.
Πιθανώς ένα μικρό πλάνο αποκατάστασης, θα παρέκαμπτε τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας δίνοντας πρακτικά μια πιο σύντομη βιώσιμη λύση.
Ένα προτεινόμενο πλάνο θα μπορούσε να είναι:
Βάσει των μελισσοκομικών βιβλιαρίων:
1ον Να υπολογισθούν οι δηλωμένες καμένες κυψέλες και καμένα σμήνη, ούτως ώστε να αποδοθεί άμεση αποζημίωση στους μελισσοκόμους.
2ον Να εκδοθούν επιταγές ή εκπτωτικοί κωδικοί και να δημιουργηθούν επαγγελματικές συνεργασίες για την αγορά νέου εξοπλισμού, τροφών για τα σμήνη και καυσίμων για την μετακίνηση των μελισσοκόμων σε άλλες περιοχές.
3ον Να πραγματοποιηθεί άμεση φύτευση (επιδοτούμενη) σε αγροτικές πληγείσες εκτάσεις (όχι δασικές) μελισσοτροφικών φυτών και βοτάνων.
4ον Να γίνει ορθή διαχείριση και έλεγχος στα κέντρα αποζημίωσης, από κλιμάκια άλλων περιοχών, ούτως ώστε να υπάρχει διαφάνεια, απρόσκοπτη συνεργασία και δίκαιη κατανομή των πόρων.
Τέλος, ο διαχρονικά επίκαιρος Αϊνστάιν ανέφερε “αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει”.
Σας ευχαριστώ πολύ!