Η ηλικιωμένη τραυματίας στον Ξηριά

20 Οκτωβρίου περίπου στις 1.30 το μεσημέρι, ηλικιωμένη κυρία προσπαθώντας να ανεβεί στο μεσαίο διάζωμα του Ξηριά στο Γύθειο, χάνει την ισορροπία της και τραυματίζεται! Καλείται από παρακείμενο κατάστημα το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Γυθείου, το οποίο λείπει σε περιστατικό! Το ασθενοφόρο του 166 που εδρεύει στο Κ.Υ. Γυθείου δεν έχει πλήρωμα βάρδιας! Συνεπώς κλήθηκε ασθενοφόρο της Αρεόπολης , (δύο φορές εκείνη την ημέρα μας ενημέρωσε ο κ. Μαριόλης) για να παραλάβει την τραυματία, μετά την πάροδο μισής ώρας περίπου (χρόνος για να προσέλθει από την Αρεόπολη).

Και αναρωτιόμαστε! αν ήταν καρδιολογικό περιστατικό θα γλύτωνε ο ασθενής; αν ήταν μια σοβαρή αιμορραγία θα γλύτωνε ο ασθενής; κανείς δεν ξέρει!

Η επιστολή Φιλιππάκου στον Κικίλια

Πολλά τέτοια ερωτηματικά θα είχαν γεννηθεί προφανώς λόγω καλοκαιριού στο μυαλό του κ. Φιλιππάκου Τζανέτου, δημοτικού συμβούλου της Ενωτικής Κίνησης Μάνης όταν απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στις 6 Ιουνίου 2021. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Επιστολή  Τζανέτου Φιλιππάκου του Κωνσταντίνου                                  
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ανατολικής Μάνης 
Ταχ. Διεύθυνση :  Γύθειο, Ταχ.θυρ 77 Γύθειο 6 Ιουνίου 2021
Τηλέφωνο: 6974484773                       Αριθμ. Πρωτ: 43/Φ.0002
Facebook: Ενωτική Κίνηση Μάνης 
                                                              Προς: Υπουργό Υγείας
                                                                κ. Βασίλειο Κικίλια
 
                                                       Κοιν.: 1) Διοικητή ΕΚΑΒ
                                                           κ. Νίκο Παπαευσταθίου
                                              2) Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης
                                                            κ. Πέτρο Ανδρεάκο
                                                      3) Κέντρο Υγείας Γυθείου
                                                          κα. Θεοδώρα Αγγελάκου
 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα θέματα υγείας και τη άμεση παρέμβασή σας στα προβλήματα που παρουσιάζονται, θα ήθελα να σας ενημερώσω, για κάποια σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αφορούν το Κέντρο Υγείας Γυθείου. 
 
Την 21/5/2021 ακινητοποιήθηκε το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Γυθείου, λόγω μηχανικής βλάβης, με αποτέλεσα να μείνει χωρίς ασθενοφόρο η περιοχή αυτή του Δήμου μας και μάλιστα σε μια περίοδο που η επισκεψιμότητα αυξάνεται συνεχώς. 
 
Έγιναν προσπάθειες από την υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας κα. Αγγελάκου, προς το ΕΚΑΒ και άλλες υπηρεσίες για την εξεύρεση και διάθεση ασθενοφόρου χωρίς όμως  αποτέλεσμα. Τελικά η λύση ήρθε από το Διοικητή του Νοσοκομείου Μολάων κ. Κωρονιό ο οποίος ανταποκρίθηκε αυθημερόν και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κου. Καρβέλη τους οποίους και ευχαριστήσαμε δημόσια. 
 

κύριε Υπουργέ,

 
Το κέντρο Υγείας Γυθείου, έχει μόνο δύο οδηγούς ασθενοφόρου και ένα πλήρωμα ΕΚΑΒ. Οι οδηγοί δεν είναι στο σώμα του ΕΚΑΒ, ενώ πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε ένας οδηγός και ο άλλος έφυγε και πήγε στο ΕΚΑΒ στη Σπάρτη. 
 
Έχουν μείνει πλέον δύο οι οποίοι έχουν 30 χρόνια υπηρεσίας και οι βάρδιες δεν καλύπτονται και μένει ακάλυπτη η ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε το ΕΚΑΒ θα μπορούσε να δημιουργήσει τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, με τη πρόσληψη δέκα ατόμων. 
 
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μόνο ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ για το οποίο έχει ζητηθεί χώρος στέγασης από το Δήμο, ύστερα από παρέμβαση του Διευθυντή του τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης λόγω έλλειψης χώρου στο Κέντρο Υγείας Γυθείου, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. 
 
Ύστερα από τα ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την άμεση διάθεση στον Κέντρο Υγείας ασθενοφόρου το οποίο σημειωτέο κατά τη θερινή περίοδο δεν θα καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες για τούτο και σας προτείνουμε να ληφθεί μέριμνα να διατεθεί και ένα εφεδρικό ασθενοφόρο για το σκοπό αυτό, ώστε στις περιπτώσεις  που απαιτείται να καλύπτει και τα δύο Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.
 

Αγαπητέ Υπουργέ,

 
Ζητάμε την άμεση επιβεβλημένη παρέμβασή σας, για την διάθεση δύο ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Γυθείου, τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Ανατολικής Μάνης καθώς και την ενίσχυση του κέντρου υγείας με τις αναγκαίες ειδικότητες ιατρών, που δυστυχώς δεν υπάρχουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες την Μάνης, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο είναι πολλαπλάσιοι των μονίμων κατοίκων. 
 
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων γιατί πιστεύουμε ότι θα δώσετε λύση και σε αυτά τα προβλήματα που απασχολούν το κέντρο υγείας Γυθείου και ευρύτερα τη Μάνη, με την οποία όπως είναι γνωστό έχετε ισχυρούς δεσμούς και αγαπάτε ιδιαίτερα. 
 
                                                                    Με εκτίμηση,
 
                                                              Τζανέτος Φιλιππάκος
                                              Επικεφαλής Ενωτικής Κίνησης Μάνης
 

Η απάντηση του υπουργού

Με επιστολή του απαντά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον Τζανέτο Φιλιππάκο για το σχετικό θέμα:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ο οποίος με την σειρά του ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ανατολικής Μάνης για την απάντηση του υπουργού. Κατά συνέπεια και τον ίδιο τον Δήμαρχο, ο οποίος δείχνοντας την αδιαφορία του απάντησε προκλητικά στον κ. Φιλιππάκο ” δεν είναι δικό μου θέμα, λύστο εσύ”.

Η αδιαφορία εις βάρος της ασφάλειας των δημοτών

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Τζανέτος Φιλιππάκος υπάρχει προφανώς έλλειψη οδηγών, τόσο στο Κ.Υ. Γυθείου όσο και στο 166 ! Στο Κ. Υ δύο οδηγοί με έναν επικουρικό. Και μόνο ένα πλήρωμα εκ δύο ατόμων στελεχώνει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που εδρεύει στο Κ.Υ. Γυθείου, και αυτό εκτελεί μία βάρδια το 24ωρο! Και όλα αυτά συμβαίνουν μήνες τώρα! Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας ( διαβάστε εδώ ) οι ανάγκες και τα προβλήματα του Κ.Υ. Γυθείου είναι μεγάλες! Ίσως θα έπρεπε  η συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής στην ασφάλεια των πολιτών να είναι πιο εποικοδομητική και προσοδοφόρα! Σχόλια του τύπου ” δεν είναι δικό μου θέμα, λύστο εσυ” θα έπρεπε να απουσιάζουν! Αντίθετα η ασφάλεια των πολιτών αφορά όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και κανέναν ατομικά!

Μετά την πυρκαγιά

Διαβάσαμε για αγορά αυτοκινήτων σχετικά με την πυροπροστασία, διαβάσαμε για πακτωλό χρημάτων σχετικά με έργα, διαβάσαμε διάφορα, μα δεν διαβάσαμε πουθενά για αγορά ασθενοφόρων τα οποία θα στελεχωθούν με εθελοντές οδηγούς για την ασφάλεια των πολιτών! Ας πάρουμε παράδειγμα τον Σύλλογο Εθελοντών ” ΓΑΙΑ” της Δυτικής Μάνης! Ως οδηγοί στο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας αλλά και με την χρήση του ασθενοφόρου που διατηρεί ο σύλλογος βοηθούν ώστε η μεταφορά ασθενών να γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια. Ας ελπίσουμε να φιλοτιμηθεί ο κύριος Δήμαρχος και να προτάξει την ασφάλεια των πολιτών ως επείγον θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, μιας και δείχνει κατόπιν εορτής να νοιάζεται γι’ αυτήν!

Θα επιμείνουμε ώστε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Υπουργού

Σε σχετική συνομιλία του με την 6η Υ.Π.Ε. ο Τζανέτος Φιλιππάκος απέσπασε την υπόσχεση ότι στο συντομότερο χρονικό διάστημα θα εφοδιασθεί το Κέντρο Υγείας Γυθείου με καινούργιο ασθενοφόρο, λύνοντας έτσι ένα μικρό κομμάτι των αναγκών της περιοχής!

 

Αφήστε μια απάντηση