Εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου θα εγκαινιάσει την 4η Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Σάββατο το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών. Θα γιορτάσει παράλληλα την ίδρυση της τρίτης κατά σειρά  Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  στην περιοχή ευθύνης της! Με την παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Δήμος Ευρώτα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου( στις υπηρεσίες αυτές αντίστοιχα ανήκουν οι Κροκεές), μας καλούν στην τελετή εγκαινίων του νεοσύστατου Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών.

 

Λίγα λόγια από το συντάκτη

Γνωρίζουμε τι σημαίνει ”Δημιουργία Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας” εδώ και αρκετά χρόνια. Αφού έχουμε  παρακολουθήσει την προσπάθεια που είχε καταβληθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες για την δημιουργία του σταθμού της Πετρίνας του δήμου Ανατολικής Μάνης! Έχουμε μάθει από την έρευνά μας ότι η προσπάθεια για το κλιμάκιο των Κροκεών είχε ξεκινήσει από το 2016.  Αφορμή για εντονότερη κινητοποίηση, έχουν σταθεί πυρκαγιές σε οικίες και οχήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Κάτοικοι των Κροκεών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κροκεατών του εξωτερικού, τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες, οι πρωτεργάτες της προσπάθειας. Ήρθαν σε επαφή με τον σημερινό Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Γραφάκο αιτήθηκαν την δημιουργία κλιμακίου στις Κροκεές. Με τις ειδικές γνώσεις του πάνω σε θέματα δημιουργίας εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών  ο κ. Γραφάκος  και σε συνεργασία με τους προαναφερόμενους ξεκίνησε τις ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο. Με αποτέλεσμα να ευοδωθεί η προσπάθεια πριν από λίγο καιρό όπου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ίδρυση και λειτουργία του κλιμακίου Κροκεών.

Δημιουργία Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Για την δημιουργία εθελοντικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο νόμος προβλέπει ενεργοποίηση πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν καλή υγεία και ορισμένα συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Ο οικείος Δήμος θα πρέπει να διαθέσει κτίριο που θα στεγαστεί η εθελοντική υπηρεσία, πυροσβεστικό όχημα και πυροσβεστικό εξοπλισμό. 

Όλα τα παραπάνω πρέπει να συγκεντρωθούν σε φάκελο συνοδευόμενα με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και βεβαιώσεις την οικείας Επαγγελματικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η οποία έχει και την ευθύνη διαχείρισης και εκπαίδευσης των πολιτών που δείχνουν το ενδιαφέρον να ενταχθούν ως εθελοντές πυροσβέστες στην εθελοντική υπηρεσία.

Με λίγα λόγια η δημιουργία μιας Εθελοντικής Υπηρεσίας είναι μια αρκετά σοβαρή και επίπονη διαδικασία. Τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής.

Άριστος γνώστης της διαδικασίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου επί διοίκησης Κωνσταντίνου Γραφάκου! Η οποία την έχει ακολουθήσει με εξαιρετική επιτυχία επί τρείς φορές. Με την ίδρυση και λειτουργία: α)    Του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς του Δήμου Ευρώτα, από το 2013, β) Του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης από το 2017 και γ)Σήμερα με το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών.

Δωρεές από επιχειρηματίες της περιοχής

Η συμμετοχή των επιχειρηματιών στην όλη προσπάθεια σημαντική! Με σημαντικές δωρεές προμήθευσαν τους εθελοντές πυροσβέστες με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και στολές! Έτσι ώστε να αισθάνεται ο εθελοντής ότι ο απλός πολίτης γνωρίζει και σέβεται την προσπάθειά του!

Η 5η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Πυροσβέστη

Τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών έρχονται μία ημέρα πριν την παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού!  Στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού», που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1985, η 5η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί στην πατρίδα μας με τον Ν. 4.029/11 ως «Ημέρα του Εθελοντή Πυροσβέστη». Σε μήνυμά τους προς τους Έλληνες πολίτες αναφέρουν: ” Οι Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες (γυναίκες και άνδρες), οι οποίοι είτε υπηρετούν σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς των πόλεων είτε και στα πιο απομακρυσμένα Πυροσβεστικά Κλιμάκια της χώρας, από το 1991 μέχρι και σήμερα προσφέρουν ανιδιοτελώς! Ευρισκόμενοι πάντα όπου η Υπηρεσία τους διατάξει! Ανταποκρινόμενοι με επαγγελματισμό και με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος σε κάθε συμβάν που καλείται να επέμβει το Πυροσβεστικό Σώμα”.

 

Αφήστε μια απάντηση