Δεν γνώριζες δεν ρώταγες;

Παρακολουθώντας την προσφώνηση του Ανάργυρου Μαριόλη, διευθυντή του Κ.Υ. Αρεόπολης, στην προεκλογική ομιλία του Πέτρου Ανδρεάκου, βλέπω να μην υπάρχει γνώση της πραγματικότητας από τους παρευρισκομένους! Κατά συνέπεια; Οι επευφημίες, χειροκροτήματα και άλλες εκδηλώσεις συμπάθειας στο πρόσωπο του νυν και υποψηφίου τότε δημάρχου! Ως αποτέλεσμα; Δύσκολο να πιστέψεις ότι δεν υπάρχει γνώση! Δύσκολο να πιστέψεις ότι δεν άκουσε κάτι! Με αποτέλεσμα , πάντα το ίδιο να συμβαίνει, σε προεκλογικές ομιλίες! Προεκλογικές φανφάρες θα έλεγα εγώ! 

Ερχόμενοι δε να δούμε τι γράφει εκείνη η περίφημη δημοσίευση του ΚΕΦΙΜ για τον δήμο Ανατολικής Μάνης το έτος 2019 για το έτος 2017 βλέπουμε πράγματι να έχει σημειώσει επιτυχίες τρανταχτές η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης! Το δημοσίευμα αυτό αναφέρει και ο ίδιος ο Πέτρος Ανδρεάκος την ομιλία του στον Πειραιά. https://www.youtube.com/watch?v=4RVt7AMs8KY

Δεν γνώριζες δεν ρώταγες; λέει ο σοφός λαός! Ας δούμε τι λέει ακριβώς αυτό το περίφημο δημοσίευμα.

Πιλοτικός δείκτης αποτελεσματικότητας Δήμων

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων που  πιλοτικά  δημοσιεύει για πρώτη φορά φέτος το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης» αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και Λογοδοσία, και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες.

Για τις ανάγκες αυτής της πρώτης πιλοτικής έκδοσης του ελληνικού Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα. Από κεντρικές επίσημες πηγές ή από τα στοιχεία που οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να δίνουν στην δημοσιότητα. Ως κύρια πηγή επιλέγει τα δεδομένα από το  υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ από τις δημοσιεύσεις στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδες των έκανε τον έλεγχο και την επαλήθευση.


Τα δεδομένα ταξινόμησε σε τρία βασικά πεδία:
α) Στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης, που αφορά τον βαθμό αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων σε κάθε δήμο πόρων·
β)  Στο πεδίο της διαφάνειας και λογοδοσίας, και
γ)  Στο πεδίο των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών.

Οι τέσσερις μεγάλες κατηγορίες

Οι ελληνικοί δήμοι έχουν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς την πυκνότητα, την αστικότητα, και τη γεωγραφική τους θέση. Διαφοροποιήσεις  αναγνωρισμένες  άλλωστε από την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα. Για τις ανάγκες της μελέτης αυτής δημιούργησε  τέσσερις επιμέρους κατηγορίες:
1) Τους μεγάλους αστικούς δήμους,
οι οποίοι έχουν μεγάλη οικιστική πυκνότητα και σχεδόν το σύνολο της έκτασής τους είναι πολεοδομημένο. Κυρίως τους βρίσκομε  στο λεκανοπέδιο της Αττικής και πέριξ της Θεσσαλονίκης.
2) Τους μεικτούς δήμους,
με μεγάλο μέρος μη-δομημένης έκτασης. Κατ’ εξοχήν πρόκειται για δήμους  από συγχωνεύσεις βάσει του σχεδίου Καλλικράτης και είναι στην επαρχία.
3) Τους μεγάλους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (άνω των 10.000 κατοίκους), και
4)  Τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (με λιγότερους από 10.000 κατοίκους). 

Στοιχεία για Δήμο Ανατολικής Μάνης 

Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στην κατηγορία του είναι 7ος στη σειρά στην οικονομική διαχείριση. Δεν είναι στη λίστα των πρώτων δέκα δήμων, δεν είναι στην λίστα του ” Κόστος Λειτουργίας του δήμου ανά κάτοικο, δεν είναι στην λίστα ” Γενική εκτέλεση  προϋπολογισμού, δεν είναι στη λίστα ” Απόκλιση στο κόστος προσωπικού”, είναι στη λίστα Απόκλιση δαπανών για επενδύσεις”, δεν είναι στη λίστα ” Κόστος προσωπικού ως ποσοστό των συνολικών δαπανών”, είναι στη λίστα ” Δαπάνες για επενδύσεις ως ποσοστό συνολικών δαπανών”, με χαμηλό βαθμό στις επενδύσεις, δεν είναι στη λίστα ” Ανταποδοτικά τέλη ανά κάτοικο”.

Απών από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία

Διαβάστε στο δεύτερο μέρος της μελέτης ” Διαφάνεια και λογοδοσία’. Απών από την κυριότερη λίστα της μελέτης! Για πια διαφάνεια μιλάει ο κύριος Δήμαρχος; Για πια λογοδοσία;

Υπηρεσίες προς τους δημότες

Διαβάστε στο τρίτο μέρος της μελέτης ” Υπηρεσίες προς τους δημότες”! Εδώ λείπει τόσο η σκιά του Δήμου όσο και του Δημάρχου! Ποιόν θέλει να πείσει με τις προεκλογικές του φανφάρες; Για ποιες υπηρεσίες στους δημότες κάνει λόγο; Για ποια ανάπτυξη; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσετε από τον ακόμα και στις επόμενες εκλογές από τον νυν δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο και τους ομοίους του. Σας παραθέτουμε δε την μελέτη προς ενημέρωσή σας!

Πιλοτικός-Δείκτης-Αποτελεσματικότητας-Δήμων

Εκτέλεση προϋπολογισμού

Η απουσία του Δήμου Ανατολικής Μάνης από την λίστα εκτέλεσης του προϋπολογισμού της μελέτης, μας δείχνει ότι υπάρχει σκοτεινό σημείο πίσω από όλο αυτό. Σε συνάρτηση της απουσίας από την λίστα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αφήνει τεράστια κενά στη διαχείριση του Δήμου. Μια διαχείριση την οποία καταγγέλλει συνεχώς ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Μάνης Τζανέτος Φιλιππάκος, μέσα από διάφορους τρόπους! Βέβαια, δεν ιδρώνει το αυτί του κ. Δημάρχου και των ακολούθων του, η τουλάχιστον έτσι δείχνει! Και λέω έτσι δείχνει, γιατί σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, είπε με βλοσυρό ύφος προς τον κ. Φιλιππάκο! ” με έχεις στείλει δυο φορές κατηγορούμενο μέχρι τώρα”! γνωρίζει η δεν γνωρίζει την πραγματικότητα ο κ. Δήμαρχος; Ίσως δεν έχει καταλάβει ότι δεν αντιμετωπίζει έναν αντίπαλό του δημοτικής παράταξης, αλλά αντιμετωπίζει την ίδια την νομιμότητα, που την εκπροσωπεί ο κύριος Φιλιππάκος.

Ψήφιση προϋπολογισμού 2022

Όπως καταγγέλλει με δελτίο τύπου η Ενωτική Κίνηση Μάνης, ζήτησε στοιχεία ( οικονομικά κ.λ.π.) που της ήταν απαραίτητα για να συντάξει εναλλακτικές προτάσεις και να τις καταθέσει στην ψήφιση του προϋπολογισμού! Δεν έλαβε ποτέ κανένα στοιχείο! Σύμφωνα πάντα με την απαξιωτική μέθοδο που χρησιμοποιεί η Δημοτική Αρχή για το πρόσωπο της αντιπολίτευσης! 

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης προέβη κατά τον μήνα Νοέμβριο στην ψήφιση των δημοτικών τελών, Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού για το οικ. έτος 2022. Σχετικά με τα δημοτικά τέλη εισηγήθηκε την μη αναπροσαρμογή τους, δηλαδή παραμένουν οι τιμές του προηγούμενου έτους χωρίς μειώσεις κλπ.

Αντίθετα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, και εν όψει του μεγάλου αριθμού των πυρόπληκτων του δήμου, η Ενωτική Κίνηση Μάνης, προτείνει:

α) την μείωση κατά 50% στο ετήσιο τέλος καθαριότητας και συντήρησης δημοτικών κοιμητηρίων, και την απαλλαγή στο 100%  για τους πυρόπληκτους.

β) την μείωση κατά 50% του τέλους για τους κοινόχρηστους χώρους

γ) την μείωση κατά 20% του τέλους για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας

Η Δημοτική Αρχή πιστή στο δόγμα της

Στη συνέχεια η Ενωτική Κίνηση Μάνης, καταγγέλλει την έλλειψη του κοινωνικού προσώπου της Δημοτικής Αρχής, εν μέσω πανδημίας, και της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Αρνούμενη δε η Δημοτική Αρχή να παραχωρήσει αντίγραφα των προτάσεων των τοπικών κοινοτήτων, μη δίνοντας ετσι την ευκαιρία στην αντιπολίτευση κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. ”Με αυτό τον τρόπο μονοπωλεί”.

Η στοχευμένη αμέλεια της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λυροφώνη

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΕΝ μερίμνησε για να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο έως την 15η Νοεμβρίου για τη ψήφιση του Προϋπολογισμού! 

Σε περίπτωση που δεν εκδώσει μέχρι τις 15 /11 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρόσκληση -όπως έχει προβλέψει η νομοθεσία- για την ψήφιση του προϋπολογισμού, μπορεί αυτοδικαίως (δηλαδή να συμμετέχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  χωρίς πρόσκληση) να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι ο πρώτος δήμος στη Χώρα που έχει εφαρμόσει αυτή τη «δικλίδα ασφαλείας» της νομοθεσίας για ευνόητους λόγους…

Οι ευνόητοι λόγοι! 

Σε περίπτωση που μάς είχαν δοθεί –όπως προβλέπει η νομοθεσία- τα οικονομικά στοιχεία από τη Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να τεθούν προς ψήφιση η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και η δική μας εισήγηση σχετικά με τον Προϋπολογισμό. Δεν είχαμε την ευκαιρία την κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων και έτσι ” μονοπώλησε” η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής! Τον τρόπο αυτό χρησιμοποίησε η Δημοτική Αρχή για να εξασφαλίσει την ψήφιση του δικού της προϋπολογισμού.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου της Ενωτικής Κίνησης Μάνης https://enotikikinisimanis.blogspot.com/2021/12/blog-post.html?fbclid=IwAR14qqucfQhtslqURmew8TkyEZtO4-OnA3fWUH43uSB1GQMy9RG16NR5EQE

Προφανείς οι λόγοι απουσίας της Δημοτικής Αρχής από τις σημαντικές κατηγορίες της μελέτης Κ.Ε.Φ.Ι.Μ.

Έτσι σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η απουσία της Δημοτικής Αρχής από τις κατηγορίες που αφορούν το πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής έναντι των δημοτών της, είναι εμφανής! Επειδή χρησιμοποιεί ένα δικό της δόγμα, απαξιώνοντας την αντιπολίτευση, πετυχαίνει την εκπλήρωση του σκοπού της! Ως αποτέλεσμα να μην την ενδιαφέρει  το σύνολο των δημοτών αλλά να επιλέγει ημέτερους!

Επειδή είναι στην έβδομη θέση στην οικονομική διαχείριση και απούσα από άλλες κατηγορίες που αφορούν το πρόσωπό της έναντι των δημοτών, δεν θα πιστέψουμε ποτέ ότι είναι άξια συγχαρητηρίων!  

Αφήστε μια απάντηση