Νεοσύστατος σύλλογος πυρόπληκτων χωριών και οικισμών της Μάνης

Με χαρά αγκαλιάζουμε τον νεοσύστατο σύλλογο ” Ελαιοφόρο” και τον φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας! Θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια των μελών του για παροχή βοήθειας σε πυρόπληκτα νοικοκυριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης! ”Η ισχύς εν τη ενώσει” είναι ο τρόπος με τον οποίο κλείνουν γρήγορα αυτές οι πληγές και θα επανέλθει η ζωή των πυρόπληκτων συμπατριωτών μας πάλι σε κανονικούς ρυθμούς!

 

 

Πρώτη συμβολική δράση του συλλόγου

Από αριστερά: Ελένη Τζικάκου, Λεωνίδας Κουτούπης, Δημήτρης Τσιμπίδης, Γιώργος Καράμπελας

Η πρώτη συμβολική δράση του συλλόγου αφορά  ευάλωτα νοικοκυριά! Και κυρίως σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά, και οικονομικά ασθενέστερους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών! Η  αρωγή συμπατριωτών μας, στους οποίους ο σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες του, βοήθησε ώστε να στεφθεί με επιτυχία η δράση του συλλόγου!

 

Η ζωή και η δημιουργία είναι ισχυρότερες από την καταστροφή και τις υλικές ζημιές.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο νεοσύστατος σύλλογος αναφέρει : ”

  • Αγαπητές Συμπατριώτισσες, αγαπητοί Συμπατριώτες

 Όπως όλοι γνωρίζετε, το περασμένο καλοκαίρι ο τόπος μας, η βορειανατολική Μάνη, καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε επί σχεδόν ένα μήνα. Ελαιώνες, σπίτια, επιχειρήσεις, παραγωγικά ζώα, αιωνόβια δένδρα, το φυσικό περιβάλλον αφανίστηκαν…

Δεδομένου ότι η περιοχή μας αποτελείται από χωριά που βιοπορίζονται αποκλειστικά σχεδόν από την ελαιοκαλλιέργεια, την γεωργία και την κτηνοτροφία, η επόμενη μέρα προκαλεί θλίψη και απελπισία.

Η ζωή όμως και η δημιουργία είναι ισχυρότερες από την καταστροφή και τις υλικές ζημιές.

η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη

αναφέρει επίσης: ”

Κι επειδή η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη! Θεωρήσαμε ότι οι καταγόμενοι από τον τόπο αυτό, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ώστε να καταθέσουμε στη συλλογική προσπάθεια, το μερίδιο του καθήκοντος που μας αναλογεί! Βάζοντας  κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων χωριών και οικισμών της ιδιαίτερης πατρίδας μας! Μέσω της δημιουργίας ενός συλλόγου, με  την κορυφαίου ιστορικού συμβολισμού ονομασία «Ελαιοφόρος». Ευελπιστώντας να συμβάλουμε στην ανακούφιση των πικρά δοκιμαζόμενων συμπατριωτών μας και  την ανασυγκρότηση της καμένης γης μας, υιοθετώντας την άποψη σύμφωνα με την οποία: Δεν πρέπει να ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου.

Είμαστε κομμάτι από εσάς

Όλοι εμείς, τα ιδρυτικά μέλη, ντόπιοι και απόδημοι, προερχόμαστε από την πυρόπληκτη περιοχή της Μάνης μας! Κομμάτι από εσάς, μαζί βιώσαμε τη συμφορά και θρηνήσαμε τις χαμένες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο ανατράφηκαν γενιές και γενιές και διαμόρφωσαν την ψυχή και τον χαρακτήρα των ανθρώπων τους.

Όμως πρέπει να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας!       

Η ιστορία του τόπου μας μάς το επιβάλει!

Η ιερή μας ελιά είναι η ίδια η ζωή μας…

Οι Μανιάτες δεν γονατίζουν, δεν σκύβουν το κεφάλι

Οργανωνόμαστε λοιπόν. Δρούμε με σκοπό την αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών αναγκών, αλλά διεκδικούμε και στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και προσπάθεια για τον τόπο μας στο παρόν και στο μέλλον.

Με αυτή την πρώτη συμβολική δράση μας, την παραμονή της νέας χρονιάς, θέλουμε να συστηθούμε και να γνωριστούμε μεταξύ μας.

Θέλουμε όμως να στείλουμε και ένα μήνυμα: Οι Μανιάτες δεν γονατίζουν, δεν σκύβουν το κεφάλι! Πριν 200 χρόνια οι πρόγονοί μας δεν είχαν διλήμματα. Ούτε κι εμείς έχουμε σήμερα.

Η μοναδική επιλογή μας είναι: Προχωράμε μπροστά!

Θα ξαναφτιάξουμε τη γη μας, το χαμόγελο θα ξανανθίσει στα πρόσωπα και τα παιδιά μας θα βρουν συνθήκες για να μείνουν με αξιοπρέπεια στην πατρογονική τους γη.

Ένα στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε!

Με λογισμό και μ’ όνειρο…

Σας ευχόμαστε εγκάρδια Χρόνια Πολλά και Καλή χρονιά!

Με υγεία, αγάπη, ευημερία και κάθε καλό στα σπιτικά σας!

 Μάνη, 31-12-2021

Με πατριωτικούς Χαιρετισμούς

Για το προσωρινό Δ.Σ. του Συλλόγου «Ελαιοφόρος»

Η πρόεδρος: Ελένη Τζικάκου

Η Γραμματέας: Ειρήνη Φουρίδη

Η Ταμίας Βασιλική Πλαγιαννάκου

Ο Αντιπρόεδρος: Σταύρος Μανιατάκος

Τα μέλη: Γιώργος Δεμοιράκος, Λεωνίδας Δρογκάρης, Λεωνίδας Καρβούνης

Για την επικοινωνία μας: E-mail:  elaioforos@gmail.com

Η σελίδα μας στο Facebook:  Μάνη Ελαιοφόρος  

Τηλέφωνα:  6977750360,  6988016285

Ευχαριστίες του συλλόγου

Για την υλοποίηση της πρώτης, συμβολικής δράσης μας στα πυρόπληκτα χωριά της Μάνης, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας στους συμπατριώτες μας Λάκωνες, οι οποίοι έμπλεοι του πνεύματος της αγάπης και της αλληλεγγύης για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, συνέβαλαν καθένας με το δικό του μερίδιο ανθρωπιάς στην επιτυχία της!

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται

– Στο Επιμελητήριο Λακωνίας, τον πρόεδρό του κύριο Γιάννη Παναρίτη και το εκλεκτό Διοικητικό Συμβούλιο για την

Ολόφρεσκες βασιλόπιτες από την Μανιάτικη Αρτοποιία, προσφορά του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

προσφορά της βασιλόπιτας.

– Στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παράρτημα Σπάρτης, δια της Προέδρου του Κυρίας Ποτούλας Ορφανού και των εκλεκτών μελών του, για την συνολική τους στήριξη στα πυρόπληκτα χωριά και τους συμπατριώτες μας.

-Στο Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας για την προσφορά χοιρινού κρέατος για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

– Στο Κέντρο Χοιρινού Κρέατος Τσικάκης – Γιαννόπουλος για την προσφορά κρέατος για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Κρασιά από τους συμπατριώτες μας Λάκωνες οινοποιούς…

– Στους εκλεκτούς οινοποιούς – οινοπαραγωγούς της Λακωνίας: Νικόλαο Θεοδωρακάκο, Δημήτριο Τσιμπίδη, Λεωνίδα Κατσώνη, Γεώργιο Τσιμπίδη, Νικόλαο Μαχαίρα, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Δημήτριο Καλαμαρά, Κων/νο Θεοδωρόπουλο, Παρασκευά Μακρή.

– Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών (Γερακίου) δια του προέδρου του κ. Μιχάλη Σόβολου και του Δ.Σ. που μας συνέτρεξαν εμπράκτως από την πρώτη στιγμή.

– Τέλος, ευχαριστούμε τους υποστηρικτές μας, επαγγελματίες και μη, της Μάνης και της Λακωνίας όλης, για την πολύπλευρη στήριξή τους…

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση