παρακολουθώντας την συνομιλία

Κάθισα στο τραπεζάκι στη γωνία και παράγγειλα το καφεδάκι μου. Η ημέρα βροχερή, δεν μπορούσα να κάνω την δουλειά μου και αποφάσισα να κάνω μια βόλτα στην Μάνη! Ένα μικρό καφενεδάκι, και ο μεσήλικας κύριος, ευγενικός, με καλωσόρισε!

Σε ένα άλλο τραπέζι μια παρέα νεαρών παιδιών, από είκοσι μέχρι είκοσι οχτώ χρονών περίπου, άκουγαν με προσοχή έναν καλοντυμένο κύριο που τους μιλούσε! Τέντωσα το αυτί μου, δημοσιογράφος βλέπετε, για να ακούσω τι συζητούσαν.

η περιποίηση των δέντρων

….. Ένα περιποιημένο δέντρο, άκουσα να λέει, θα μας δώσει περισσότερα νέα βλαστάρια! αφήνουμε τα νέα βλαστάρια, για να έχουμε καλής ποιότητας καρπό! Ο καλής ποιότητας καρπός θα μας φέρει περισσότερα χρήματα στην τσέπη! Μετά από χρόνια όμως το δέντρο θα γεράσει! Οι δυνατότητές του για καλής ποιότητας καρπό θα λιγοστέψουν! Τι κάνουμε τότε; ανανεώνουμε το δέντρο! Πως το ανανεώνουμε; αφήνοντας ένα γερό και δυνατό βλαστάρι που βγαίνει από την βάση του ίδιου του δέντρου! Κατά συνέπεια έχουμε συνεχώς νέα δέντρα για να μας παράγουν πάντα καλής ποιότητας καρπό!

η εφαρμογή της περιποίησης του δέντρου στο ”σήμερα” της Μάνης

Οι προ- παππούδες σας, οι παππούδες σας, οι πατεράδες σας, συνέχισε ο καλοντυμένος κύριος, αγωνίστηκαν σκληρά σε αυτό τον τόπο! Η ζωή δεν ήταν εύκολη! Χωρίς δρόμους, χωρίς σύγχρονα μέσα μεταφοράς, χωρίς νερό και πολλές άλλες ελλείψεις! Με την πάροδο του χρόνου, ήρθε ο δρόμος, το αυτοκίνητο, το ρεύμα, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τα ψυγεία κ.τ.λ.! Έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο, επάνω από την ελιά να στέλνουμε ζωντανή εικόνα στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη! Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που πολλές φορές μας κάνει την ζωή πολύ εύκολη! Βάλτε όμως στη σκέψη σας το ερώτημα: Τι είναι αυτό που δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο; Αλλά αντί να αναπτυχθεί προχωράει προς το χειρότερο; 

Άφωνοι οι νεαροί συνομιλητές του, έδειχναν με το ύφος τους ότι έψαχναν να βρουν απάντηση! Δεν τα κατάφερναν φαντάζομαι, γιατί κανένας δεν έδινε μια απάντηση! Μετά από λίγα λεπτά, ο κύριος ρώτησε! Να το πάρει το ποτάμι; Ναι, απάντησαν όλοι μαζί! 

Η ερημοποίηση της Μάνης

Παιδιά μου, έχετε προσέξει πόση ερημιά υπάρχει στη Μάνη; Πόσα σπίτια είναι κλειστά; Πόσα χωριά δεν έχουν καφενείο; Σε πόσα χωριά δεν κυκλοφορούν παραπάνω από πέντε- δέκα άνθρωποι και αυτοί μεγάλης ηλικίας; Από πόσα χωριά δεν περνάει λεωφορείο γιατί δεν παίρνει επιβάτες; Δεν σας προβληματίζει όλο αυτό; Δεν σας προκαλεί απορία τι θα γίνει τα επόμενα δέκα ή δέκα- πέντε χρόνια; Μόνο τσακάλια, αλεπούδες και γελάδια θα κυκλοφορούν ακόμα και μέσα στις πλατείες των χωριών! Εσείς τι κάνετε για να το αντιμετωπίσετε αυτό; Εσείς οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου δεν θα αντιδράσετε; Θα κοιτάτε την καταστροφή του τόπου σας αδιάφοροι;

πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας

Πρέπει λοιπόν, παιδιά μου, να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας! Οι προηγούμενες κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, είτε λεγόταν πρόεδρος κοινότητας, είτε λεγόταν Δήμαρχος, έχουν φροντίσει επί σειρά δεκαετιών, να φτιάχνουν δρόμους, να τους τσιμεντάρουν, πολλές φορές προς άγραν ψήφων, πλατείες, παιδικές χαρές και διάφορα άλλα έργα κοινής ωφέλειας! Και σας ρωτώ; Ποιος θα τα χαρεί όλα αυτά αφού δεν υπάρχουν άνθρωποι; δεν υπάρχουν παιδιά; δεν υπάρχουν νέα βλαστάρια; πως θα έχουμε νέους καρπούς καλής ποιότητας; Κοιτούσαν με απορία οι νεαροί συνομιλητές, συμφωνούσαν όμως με αυτά που τους εξέθετε ο κύριος!

δημιουργία υποδομών με στόχο τον ”επαναπατρισμό” της νεολαίας

Έχετε παρατηρήσει ότι κλείνουν σχολεία; Έχετε παρατηρήσει ότι συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που παίζουν στις πλατείες; έχετε παρατηρήσει ότι εποχιακές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π. ζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν; Γιατί όλα αυτά; Γιατί η νεολαία φεύγει για άλλους τόπους και για άλλες πατρίδες! Για αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής! Μια ζωής που η ιδιαίτερή τους πατρίδα δεν τους προσφέρει! Και αυτό που οφείλεται; Στην αμέλεια των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων! Στο να δημιουργήσουν υποδομές! Όχι μόνο να κρατήσουν την νεολαία στον τόπο της, αλλά να έρθουν και άλλοι νέοι να κατοικήσουν στην Μάνη! Συμφωνείτε η διαφωνείτε;

Υποδομές μόρφωσης και εργασίας

Υπάρχουν σήμερα πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία χρηματοδοτούν υποδομές τόσο για την μόρφωση των νέων, την επαγγελματική τους κατάρτιση, αλλά και για την εργασία τους σε διάφορους τομείς! Φθάνει μόνο να έχει την όρεξη και την γνώση ο Δημοτικός άρχοντας να τα διεκδικήσει! Εάν δεν έχει το ενδιαφέρον να τα διεκδικήσει δεν έρχονται μόνα τους! Και δείτε! Δημοτικοί άρχοντες με πολυετή θητεία στους δήμους έχουν αδρανήσει! ή αντίθετα έχουν διαφορετικούς στόχους από τον στόχο της ανάπτυξης της Μάνης! Συνήθως τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι αυτά που κατευθύνουν τον δημοτικό άρχοντα και την ενασχόλησή του! Δηλαδή τα ιδιωτικά συμφέροντα του βάζουν ”παρωπίδες” και δεν τον αφήνουν να πράξει το αυτονόητο για την Μάνη! Αποδοχή η αντίδραση από εσάς;

Δείτε όμως και άλλους δημοτικούς άρχοντες! Τρικάλων, Πάτρας, κ.λ.π.! Όσα χρόνια και αν περάσουν στους δήμους αυτούς υπάρχει ανάπτυξη! ! Γιατί; Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν κοιτάει το προσωπικό συμφέρον! Κοιτάει το συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου!

η ενασχόληση με τα κοινά

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά, παιδιά μου, είναι προτεραιότητα! Η Δημοτική Αρχή της Μάνης, επί χρόνια η ίδια, ότι είχε να δώσει το έδωσε! Αυτή ήταν η γνώση της αυτό έδωσε! Οδήγησε την Μάνη στην αυτοκαταστροφή της! Μάνη στην σήμερον ημέρα είναι το Γύθειο, η Αρεόπολη και τα χωριά που έχουν παραλία! Και αυτό για δυο μήνες το πολύ το καλοκαίρι! Τον υπόλοιπο καιρό, μαγαζιά κλειστά, ανύπαρκτοι η ελάχιστοι οι άνθρωποι και ο κοινωνικός μαρασμός στο ζενίθ! Δεν πρέπει να αλλάξει αυτό; Δεν πρέπει να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα αύριο;

Ενασχόληση λοιπόν με τα κοινά! Συμμετοχή σε συλλόγους με δραστηριότητα! Ίδρυση  αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών που είναι ο πιο ευέλικτος τρόπος ανάπτυξης της περιοχής! Συνεργασία μεταξύ σας και με τον δήμο! Συμμετοχή και στην εκλογική διαδικασία! Συμμετοχή στις εκλογές με νέα πρόσωπα και συνδυασμούς! Το παλιό πλέον δεν έχει τι άλλο να προσφέρει! Και η πάροδος του χρόνου θα είναι η απόδειξη των όσων σας είπα!

Έτσι γνώρισα τον Τζανέτο Φιλιππάκο

Αφού ο καλοντυμένος κύριος τελείωσε την συζήτησή του με την παρέα των νεαρών Μανιατών, ζήτησε την άποψη τους! Ενώ τα παιδιά καλλιεργούσαν στο μυαλό τους τα λεγόμενά του, εγώ τον πλησίασα, και του συστήθηκα! Ιωάννης Λαζαράκος, δημοσιογράφος, του είπα, απλώνοντας το χέρι μου για χειραψία! Σηκώθηκε όρθιος, απαντώντας μου: Τζανέτος Φιλιππάκος αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας εν αποστρατεία μου απάντησε! Αμέσως θυμήθηκα τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για το μεταναστευτικό! Μεγάλη μου χαρά η γνωριμία μας του είπα! Σας γνωρίζω δημοσιογραφικά γιατί παρακολουθώ το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα! Συγχαρητήρια για το έργο σας συνέχισα! Συγχαρητήρια και για τα όσα είπατε στα παιδιά! Σας άκουσα προσεκτικά! Έχετε απόλυτο δίκιο!

Η αφήγηση του Ιωάννη Σπ. Λαζαράκου

Κάθισα στην αναπαυτική καρέκλα στο γραφείο όπου εργαζόταν μια φίλη για να απολαύσω τον καφέ που με κέρασε! Απέναντί μου ένας σεβάσμιος ηλικιωμένος κύριος, που μιλούσε ”δημοσιογραφικά” με την φίλη μου! Κάποια στιγμή μας σύστησε! Εκεί γνώρισα τον εξαίρετο Μανιάτη δημοσιογράφο τον Ιωάννη Σπ. Λαζαράκο! Μελλοντικό συνεργάτη, φίλο, ”πατέρα” και ”αδελφό” στη συνέχεια! Σε μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά στο σπίτι του στη Μέσα Μάνη απολαμβάναμε τα καλούδια της Κατερινιώς της γυναίκας του πίνοντας δροσερό τσίπουρο! Εκεί μου αφηγήθηκε την γνωριμία του με τον Τζανέτο Φιλιππάκο αργότερα υποψήφιο δήμαρχο στο Δήμο Ανατολικής Μάνης!

Με εντυπωσίασε η προτροπή του στους νεαρούς να ασχοληθούν με τα κοινά! μου είπε! να μην φύγουν από τον τόπο τους! να μην τον εγκαταλείψουν! να παλέψουν γι αυτόν! δίνοντάς τους όπλα κατάλληλα για να πολεμήσουν! Είναι κρίμα να χαθεί η Μάνη στα βάθη των αιώνων! Η ερημοποίησή της έχει αρχίσει προ πολλών ετών! Ας την σταματήσουμε, ενεργοποιώντας αυτό το ανεκτίμητο κεφάλαιο που λέγεται Νεολαία της Μάνης! Και τότε σίγουρα θα ξημερώσει μια άλλη ημέρα!