Λίγα λόγια από τον συντάκτη

 Μαθαίναμε, ακούγαμε, διαβάζαμε, για την διακλαδική άσκηση Πύρανθος 2023! Αναζητήσαμε στοιχεία όμοια με τον τίτλο! Έτσι θα μαθαίναμε τι είναι αυτή η άσκηση! Ο όρος ”Διακλαδική” μας μπέρδευε λίγο! Συνήθως τον όρο αυτό τον συναντάμε σε ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων! Δεν μας τρόμαζε, μας γέμιζε απορία όμως! Περιμέναμε λοιπόν την σημερινή ημέρα 29 Μαρτίου 2023 στις έξι το απόγευμα για να λύσουμε τις απορίες μας! Το άρθρο γράφεται στις δέκα και μισή το βράδυ! Σας διαβεβαιώνουμε ότι όχι μόνο μας λύθηκαν οι απορίες! Όχι μόνο φύγαμε γεμάτοι συναισθήματα! Αλλά τα ρίγη συγκίνησης που διαπέρασαν το κορμί μας, είναι αυτά που μας ώθησαν να γράψουμε αυτό το άρθρο!

Θα αποτυπώσουμε σε αυτή τη σελίδα ότι ακριβώς είδαμε! ότι ακριβώς κατέγραψαν οι φακοί μας! Πιστεύοντας πάντα ότι το φρόνημα των Πυροσβεστών, των Εθελοντών, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, των ιατρών των Κέντρων Υγείας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, των νοσοκόμων, των Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο! Και με το φρόνημα που διέπει όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την άσκηση, οι πολίτες του δήμου Ανατολικής Μάνης δεν έχουν να φοβηθούν κάτι!

Μα θα μου πεις ”καήκαμε, δυο χρονιές συνέχεια! πως να μην φοβόμαστε;” Σας απαντώ αγαπητοί μου αναγνώστες! Η ευθύνη όπως την έχει καταγράψει η δημοσιογραφική μας έρευνα δεν ανήκει στην Πυροσβεστική, αλλά σε άλλους! Και θα αποδειχθεί σύντομα!

Ο Ιωάννης Ρέτσιος από την DRAGER HELLAS εκπαιδεύει τους Πυροσβέστες

Αναδρομή στο παρελθόν- τροχαίο ατύχημα

Ίσως στη θύμησή σας υπάρχουν οι σκηνές εκείνες που είχαμε δημοσιεύσει τότε με την εκπαίδευση των Πυροσβεστών από την DRAGER HELLAS! Εμείς τις έχουμε πάντα στο μυαλό μας καθώς βρεθήκαμε και καταγράψαμε όλη την εκπαίδευση! Σήμερα, οι Πυροσβέστες μας εφάρμοσαν όλα όσα είχαν μάθει! Τα εγκλωβισμένα θύματα σε τροχαίο ατύχημα ήταν αυτό που  αρχικά κατέγραψε ο φακός μας! Είδαμε εικόνες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας! Καθώς τα τροχαία ατυχήματα κατέχουν εξέχουσα θέση και οι τραυματισμοί και θάνατοι από αυτά είναι πολυάριθμοι! Ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά του θύματος το στοίχημα για τους Πυροσβέστες και Διασώστες! Το σύγχρονο ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αρεόπολης, δωρεά της κ. Ευγενίας Κυριακάκου- Δημητρουλοπούλου, ήταν εκεί περιμένοντας να παραλάβει το ένα από τα θύματα! Η συγκεκριμένες κινήσεις των Πυροσβεστών έφεραν γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα!

 

Ενώ άλλα οχήματα ενεργούν για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών

Παράλληλα με τον απεγκλωβισμό των θυμάτων,άλλα οχήματα ενεργούν κατάσβεση σε δασικές πυρκαγιές στην πλευρά του λόφου! Συντονισμένες κινήσεις για εγκαταστάσεις πυρόσβεσης, μειώνουν κατά πολύ το χρόνο που χρειάζεται ο Πυροσβέστης για να φτάσει στο σημείο της φωτιάς! Ενεργώντας με αυτοπεποίθηση, αφού γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, πετυχαίνει σε λίγο χρονικό διάστημα την κατάσβεση της φωτιάς! Είναι ξεκάθαρη η άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Εθελοντών Πυροσβεστών, των Εποχιακών, αλλά και των απλών Εθελοντών, σε όποια φάση ενός τέτοιου εγχειρήματος κι αν συμμετέχουν!

Πυρκαγιά ξέσπασε σε ξενοδοχείο! Συντονισμός Πυροσβεστικής, Κέντρων Υγείας, Ιατρών, Νοσηλευτών, Λιμενικού, Αστυνομίας

Η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην πλαγιά του λόφου, με την βοήθεια του αέρα που επικρατεί στην περιοχή, κυκλώνει γρήγορα το χώρο του ξενοδοχείου! Σε αυτό διαμένουν αρκετοί παραθεριστές, κυρίως οικογένειες, που μέχρι πριν λίγη ώρα χαίρονταν τις διακοπές τους. Η ξαφνική πυρκαγιά, και η περικύκλωση του ξενοδοχείου από φλόγες και καπνούς, τους έχει κάνει να τρέχουν αλλόφρονες για να γλιτώσουν! Άλλοι τραυματίζονται πέφτοντας στις σκάλες, άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα πνίγονται από τον καπνό, άλλοι με κινητικά προβλήματα κινδυνεύουν να καούν καθώς από τις κάφτρες έχει πιάσει φωτιά το εσωτερικό του ξενοδοχείου. Άλλοι πέφτουν στην θάλασσα να γλιτώσουν από τις φλόγες. Επικρατεί πανικός, ενώ το προσωπικό του ξενοδοχείου, εκπαιδευμένο και αυτό προσπαθεί να βοηθήσει τους ενοίκους μέχρι να έλθει βοήθεια!

Καταφθάνει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου στήνει γρήγορα σκηνές στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου, για να υποδεχθεί τους έχοντες ανάγκη πρώτων βοηθειών! Ο Ερυθρός Σταυρός με τους Εθελοντές νοσηλευτές παίρνει τη θέση του για να προσφέρει πρώτες βοήθειες! Οι ιατροί ετοιμάζονται σε άλλη σκηνή να υποδεχθούν τραυματίες, ενώ σε άλλη σκηνή στήνεται σύστημα οξυγόνου για τους έχοντες αναπνευστικά προβλήματα! Διασώστες, Πυροσβέστες, Ομάδες Διάσωσης, ενεργούν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, για την απομάκρυνση ενοίκων εγκλωβισμένων σε αυτό! Τα ασθενοφόρα σε παρακείμενο χώρο του μπάσκετ παραλαμβάνουν τους πρώτους τραυματίες. Φεύγουν ουρλιάζοντας για το κοντινότερο νοσοκομείο, το οποίο είναι και αυτό σε ετοιμότητα! Οι Διευθυντές των Κέντρων Υγείας Αρεόπολης, Γυθείου, αλλά και της Νεάπολης Λακωνίας είναι παρόντες και συντονίζουν το έργο των ιατρών και νοσηλευτών!

Η άρτια συλλογική εκπαίδευση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα!

Για αρκετή ώρα όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες βρίσκονται σε τρομερή κινητικότητα. Καταφέρνουν οι μεν Πυροσβέστες να σβήσουν την φωτιά στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Οι Διασώστες να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους ενοίκους και να τους οδηγήσουν στις σκηνές για να τους προσφερθεί βοήθεια! Οι οδηγοί των ασθενοφόρων οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα και τον επαγγελματισμό που τους διέπει, μεταφέρουν σε μικρό χρονικό διάστημα τους τραυματίες στο νοσοκομείο! Ο Ερυθρός Σταυρός με τους άρτια εκπαιδευμένους εθελοντές του δίνει την δική του μάχη! Να προσφέρει όσο πιο γρήγορα μπορεί πρώτες βοήθειες στους χρήζοντες βοήθεια! Το σκάφος του Λιμενικού έχει ήδη παραλάβει από την θάλασσα ενοίκους και τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Ο απολογισμός; Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε! Και αυτό είναι το στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Πυροσβέστης, ο Διασώστης, ο Ιατρός, ο Νοσηλευτής, ο Οδηγός του Ασθενοφόρου!

Σενάριο από ταινία; η βγαλμένο μέσα από την σκληρή πραγματικότητα;

Το παραπάνω σενάριο, είναι βγαλμένο μέσα από την δική μας φαντασία! Θέλαμε, να ζήσουμε αυτή την άσκηση χωρίς να γνωρίζουμε το πραγματικό σενάριο. Χωρίς να γνωρίζουμε τι πραγματικά σκέφτηκε ο σεναριογράφος αυτού του εγχειρήματος! Τώρα είμαστε σίγουροι, ότι ο σεναριογράφος, αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα, που έχουμε ζήσει τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια. Ξεκινώντας από τον τότε Δήμο Οιτύλου (2006- 2007) με τους συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους. Αργότερα με τον πεσόντα στο καθήκον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Κωνσταντίνο Καστρή! Φτάνοντας στο 2020-21 όπου η καταστροφική λαίλαπα της φωτιάς εξαφάνισε κάθε ελπίδα αυτού του τόπου για ανάπτυξη!

Τα δικά μας συμπεράσματα παρακολουθώντας την άσκηση

Ανάμικτα συναισθήματα! Ναι ανάμικτα! Συγκίνηση, θαυμασμός, χαρά, θυμός, αγανάκτηση! Όλα αυτά τα νοιώσαμε αυτές τις λίγες ώρες που παρακολουθήσαμε την άσκηση! Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας! Πυροσβέστες, Διασώστες, Εθελοντές, Ιατροί, Νοσηλευτές, Αστυνομικοί, Λιμενικοί κ.λ.π.! Η αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια όλων σαν να ζούσαν πραγματικές στιγμές κόλασης! Με αυτοπεποίθηση όμως ενεργούσαν γιατί γνώριζαν τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την απειλή! Γνώριζαν αυτό που θα κληθούν αύριο να κάνουν σε μια πραγματική απειλή! Ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ! Ας αναλογισθεί κανείς ότι σε μια συνεχόμενη ακτογραμμή με παραλίες (Καμάρες, Βαθύ, Πεταλέα, Μαυροβούνι), υπάρχει στην πλάτη της ακτογραμμής γεωγραφικό ανάγλυφο με πλούσια βλάστηση χωρίς εύκολη πρόσβαση. Και στην ακτογραμμή κάθε καλοκαίρι υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες λουόμενοι! Πόσο εφικτή είναι μια τέτοια απειλή; αναλογιζόμαστε! 

Συγκίνηση  

νοιώσαμε φέρνοντας στο νου μας εικόνες από το παρελθόν! νοιώσαμε την αγωνία όλων των εμπλεκομένων στην άσκηση! νοιώσαμε την ανακούφισή τους με το τέλος της άσκησης!

Θαυμασμό

νοιώσαμε για την άρτια εκπαίδευσή τους! για την πειθαρχία τους στις εντολές του συντονιστή! για την ταχύτητα των ενεργειών τους! για το αποτέλεσμα όλων των προηγουμένων!

Χαρά 

για την επιτυχία που σημείωσε αυτή η άσκηση! για το αξιόμαχο των εμπλεκομένων! για την αυξημένη εμπιστοσύνη που νοιώσαμε στο πρόσωπο των εμπλεκομένων!

αντίθετα των παραπάνω συναισθήματα

Θυμό νοιώσαμε

γιατί πιάστηκαν αδιάβαστοι Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή! Επιτακτική ανάγκη η απ’ ευθείας μετάδοση της άσκησης! Να μάθει μέχρι και ο τελευταίος πολίτης το αξιόμαχο των εμπλεκομένων! Συν το γεγονός ότι είναι η πρώτη διακλαδική άσκηση πανελλαδικά και θα έπρεπε να δοθεί η ανάλογη δημοσιότητα και προβολή! Κάτι που θα τιμούσε ανάλογα Δήμο και Περιφέρεια!

στο πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ανατολικής Μάνης για το ”σαμποτάρισμα” στην Ίδρυση και Λειτουργία Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Χωσιάρι! Ένα σημείο από όπου η δύναμη Πυρόσβεσης που θα έδρευε εκεί την αντιπυρική περίοδο θα μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να προσβάλλει μια πυρκαγιά που θα εκδηλωνόταν στον ευρύτερο γεωγραφικό όγκο που αγκαλιάζει τις παραλίες! Αυτό το σημείο θα αποτρέψει ένα νέο Μάτι! Ίσως να το ξανασκεφτούν;

για την απουσία του Πολιτικού Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας  του Δήμαρχου Πέτρου Ανδρεάκου! Ο οποίος για μια ακόμα φορά αδιαφόρησε για την ασφάλεια των πολιτών! Αδιαφορώντας το 2020, το 2021, το 2022, για τα όσα επιτάσσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κάνει ο Δήμος για θέματα πυροπροστασίας, και κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την εκκένωση των παραλιών! Ενώ δική του ήταν η ευθύνη εκκένωσης! Είπε ψέματα δηλαδή σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις! Και ήρθε τώρα για ακόμα μία φορά και έλαμψε δια της απουσίας του!

θυμό νοιώσαμε επίσης

για την παρουσία Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού του Δήμαρχου Πέτρου Ανδρεάκου, οι οποίοι έψαχναν τρόπο να μπουν στην παρέα των επισήμων για τις σχετικές φωτογραφίες! Μόνο τους μέλημα είναι αυτό! Αφού με δηλώσεις πυροτεχνήματα περί ιδρύσεως Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών σε Κονάκια και διάφορα άλλα σημεία που δεν έγιναν ποτέ, θέλουν να καλύψουν την ανικανότητά τους σε θέματα πολιτικής προστασίας! Υπάρχουσας της αδιαφορίας τους για το κλιμάκιο στο Χωσιάρι το οποίο έχουν ζητήσει οκτώ κοινότητες!

για το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έλαμψαν και αυτοί δια της απουσίας τους! πλήν του κ. Τζανέτου Φιλιππάκου, και του κ. Γρηγόρη Βαρδάκου υποψήφιου με την Ενωτική Κίνηση Μάνης οι οποίοι παρακολούθησαν την άσκηση! Και θέτουμε το απλό ερώτημα για τον ε.τ. Εισαγγελέα κ. Αδάμη! Έχει γνώση για πιο Δημαρχιακό Θώκο θέτει υποψηφιότητα; Έχει γνώση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος; Σας θέτουμε και τον προβληματισμό! Μήπως είναι υποψηφιότητα πυροτέχνημα για να κάνουν κάποιοι πιο εύκολα τις δουλειές τους; Κύριε Αδάμη πως θα αντιμετωπίσετε τις έκτακτες ανάγκες αυτού του τόπου όταν δεν έχετε γνώση; Ο πολίτης θέλει πράξη και όχι ρητορίες και φωτογραφίσεις με Ευρωπαίους Επισήμους! Προφανώς η ανάγκη του πολίτη, σας είναι κάτι άγνωστο, γι αυτό και λάμψατε δια της απουσίας σας!

Μας πνίγει η αγανάκτηση

Μας πνίγει η αγανάκτηση για την κατάντια αυτού του τόπου! Δημοτική Αρχή που ενδιαφέρεται μόνο για τεχνικά έργα! Γιατί άραγε; Μια Δημοτική Αρχή που συνεχώς αδιαφορεί για την πολιτική προστασία του τόπου! Της φιέστας, του πανηγυριού, της πασαρέλας και των πληρωμένων εκπομπών στην τηλεόραση (ο φακός του ΙΟΝΙΑΝ channel δεν είδε το ερειπωμένο κτίριο στο λιμάνι αλλά είδε τους κυβόλιθους και τα πεζοδρόμια)! Δεν έμαθε ποτέ το συγκεκριμένο κανάλι για την τουρκοποίηση της Μάνης από την Δημοτική Αρχή! Και ότι χειρότερο για έναν τόπο είναι η πληρωμένη δημοσιογραφία! Θάβει τον τόπο με βαριά ταφόπλακα, αφήνοντας τους δράστες της καταστροφής στο απυρόβλητο! Αφήνοντας την κατακαμμένη Μάνη στο έλεος του Θεού! Αφού ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για το τι απέγιναν οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας!

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές

Μόνο θερμά συγχαρητήρια μπορούμε να δώσουμε στους διοργανωτές της άσκησης αυτής! τίμησε με την παρουσία του και τις πολύτιμες παρατηρήσεις του ο Υφυπουργός Άμυνας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Η Π.Υ. Γυθείου με επικεφαλής το Διοικητή της, Αντιπύραρχο Κώστα Γραφάκο και το ΠΜΣ “Ιατρική των Καταστροφών”, με τον επιστημονικό υπεύθυνό του, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ Μανώλη Πικουλή. Και φυσικά δεν μπορούμε να μην δώσουμε συγχαρητήρια στον συνδετικό κρίκο της Π.Υ. Γυθείου με το πανεπιστήμιο κ. Νεοκλή Κρητικό! Φυσικά ο κ. Δαβάκης έλαμψε και αυτός δια της απουσίας του! Προφανώς μη αντέχοντας το βάρος της ικανότητας του κ. Κρητικού!

Είναι σημαντικό ένας τόπος να περιέχει στους κόλπους του το Εθελοντικό Σώμα! Είτε είναι διασώστες είτε είναι γιατροί είτε είναι νοσηλευτές η οτιδήποτε άλλο! Θερμά συγχαρητήρια και σε όλους αυτούς! Απέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι ο τόπος αυτός έχει πολλές ελπίδες να σωθεί από τους αμελείς και τους αδιάφορους που τον κυβερνούν!

Το παρελθόν του κ. Φιλιππάκου στην Πολιτική Προστασία και τον συντονισμό Πυρόσβεσης!

Το παρελθόν του κ. Φιλιππάκου ως συντονιστή στην πυρκαγιά της Νεάπολης το 2015, ήταν γνωστό στον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος τον κάλεσε και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα Πολιτικής Προστασίας του τόπου μας! Οκ. Φιλιππάκος ευχαριστώντας τον κ. Χαρδαλιά για την πρόσκληση, ζήτησε την στενή συνεργασία του για τον ταλαιπωρημένο από τις πρόσφατες πυρκαγιές τόπο μας!

Έκπληξη για μας ήταν η παρουσία του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Νεάπολης κ. Μιχαλέτου Ιωάννη! Που εκτός από την συμμετοχή και προσφορά του στην άσκηση μας μίλησε με λόγια σεβασμού για τον κ. Τζανέτο Φιλιππάκο! Για την άριστη συνεργασία που είχε το 2015 με τον κ. Φιλιππάκο στην μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Νεάπολη Λακωνίας! Και σώθηκε χάρη στις στρατηγικές ενέργειες του κ. Φιλιππάκου ως συντονιστή της επιχείρησης κατάσβεσης! Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.epoli.gr/neapoli-lakwnias-pragmatiki-kolasi-megali-pyrkagia-a-80792.html . Μας κάλεσε δε σε κατ’ ιδίαν επίσκεψή μας στην Νεάπολη ώστε να μας εξιστορίσει εκείνες τις μαύρες ημέρες για την Νεάπολη! Καθώς και για την διάσωση των δύο πιλότων του καναντέρ!Που φυσικά όταν πραγματοποιηθεί θα σας μεταφέρουμε μέσα από αυτές τις σελίδες! Και αναρωτιόμαστε! Μήπως τελικά πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα βάλουμε στον Δημαρχιακό Θώκο σύμφωνα με τις πραγματικές του ικανότητες και όχι με τα πυροτεχνήματα που εξαπολύουν κάποιοι εραστές της Μανιάτικης Γης;

Όταν θα έχουμε το βίντεο της άσκησης στη διάθεσή μας θα το δημοσιεύσουμε προς ενημέρωσής σας!