ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Υπήρξε παλαιότερα το «εθνικό» φαγητό των Μανιατών που η κοινωνία της αφθονίας σήμερα περιφρονεί. Ένας χυλός από αλεύρι σίτου, λάδι και νερό που έλυνε το πρόβλημα της πείνας σε δύσκολους καιρούς και που εμπλουτιζόταν ανάλογα με τα διαθέσιμα αγαθά του κάθε νοικοκυριού. Το αλεύρι που καβουρδίζεται σε λάδι και μετατρέπεται σε κρεμώδη χυλό αποτελεί ελληνικής επινόησης τεχνική που σήμερα χρησιμοποιείται σαν βάση για πολλές παρασκευές. Ακόμα και αυτή η μπεσαμέλ έλκει την καταγωγή της από τον χυλό αυτό, όπου το γάλα αντικατέστησε το νερό ενώ το λάδι αντικαταστάθηκε με το βούτυρο. Μυστικό και σε αυτό το πολύ απλό πιάτο, τα αγνά υλικά.

ΥΛΙΚΑ βασικής συνταγής

½ κούπα λάδι Μάνης
4 κούπες νερό
8 κουταλιές αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου ροδίσει. Στην συνέχεια ρίχνουμε το νερό και το ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει ο πασπαλάς. Αλατίζουμε και σερβίρουμε ζεστό.
Παραλλαγές:

Κρεμμυδοπασπαλάς: Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τσιγαρισμένο.
Σκωτοπαπσπαλας: Συκώτι σε κομματάκια που τσιγαρίζονταν πρώτο και μετά γινόταν η διαδικασία του πασπαλά από πάνω.
Χιουροπαπσπαλάς. Με χοιρινό κρέας ή και σύγκλινο.
Αρδικοπασπαλάς (Ορτυκοπασπαλάς). Με συκωτάκια ορτυκιών.

Εύκολη, γρήγορη και πάνω απ’ όλα νόστιμη.

Καλή Σας Όρεξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *